'Enige motief is geld over rug van Leunen'

VENRAY | De dorpsraad, buurtbewoners en de stichting Passend Plan Melkfabriek Leunen grepen dinsdagavond de allerlaatste kans aan om de politiek nog op andere gedachten te brengen over het Polenhotel. Tevergeefs, zo lijkt het.

Door Henk Willemssen

Sylvester van de Logt bood namens de stichting een taart aan commissievoorzitter Henk Bisschops aan. Met een afbeelding van het alternatieve plan voor het Polenhotel. De stichting vist achter het net. Hoex-Maessen toonde zich niet eens bereid om erover te praten. Adviseur Ruud van Dijck wuifde het 'passend plan' weg. "Niet realiseerbaar", oordeelde hij. "Onze schoorsteen moet blijven roken. Het moet wel exploitabel zijn." Met andere woorden, aan het alternatieve plan valt te weinig te verdienen. En dus is het onbespreekbaar.

Een hard gelag voor de Leunse stichting die er veel geld, tijd en energie ingestopt heeft. Sylvester van de Logt stelde nogmaals dat er geen draagvlak is in het dorp voor zo'n grootschalige opvang. "Maar draagvlak is afgeserveerd in het algemeen belang", concludeerde hij. Volgens de stichting ontwricht het Polenhotel de Leunse samenleving. Met een concentratie van 288 arbeidsmigranten. "Deze inhumane huisvesting past niet in een dorp als Leunen. Zes personen in een klein appartementje is ook onmenselijk."

Dorpsraadvoorzitter Jeroen van Leur haalde stevig uit naar initiatiefnemer Harry Maessen. "Een ondernemer die in Venray gewend is zijn zin te krijgen. Het enige motief is geld. Over de rug van een heel dorp", zei Van de Leur. "Het past niet om driehonderd mensen op een veel te kleine locatie bij elkaar te proppen." Draagvlak in de omgeving zou een belangrijke voorwaarde zijn. "In Leunen is er geen draagvlak voor. Maar dat lijkt niet meer relevant", aldus Van de Leur, die een ultieme oproep deed aan de politici. "Geef een negatief advies aan de gemeenteraad. Dit plan dient alleen het belang van een grote ondernemer."

Buurtbewoonster Ria Flinsenberg opende en sloot haar soms emotionele betoog af met de noodkreet 'Doe dit ons niet aan'. Ze haalde aan dat Harry Maessen bij haar thuis had toegezegd open te staan voor een andere locatie. "Bij het volgende gesprek kwam hij niet meer. Hij deed net of hij eruit gestapt was. Dat bleek niet waar." Flinsenberg haalde aan dat twee wethouders beweerden dat 'het plan niet doorgaat als er geen draagvlak voor is.' "Het is een grote aantasting voor ons woonklimaat. Ik heb er veel slapeloze nachten van gehad. Maar onze belangen doen er niet toe. We mogen niet eens meedenken..."