Vrijwilligersmarkt in Venray

Venray | De eerste Venrayse vrijwilligersmarkt wordt op zaterdag 16 september tussen 14.00 en 17.00 uur gehouden bij het Venrays Museum in Venray. Iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk, kan langs de marktkramen slenteren. Tientallen vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven presenteren hier interessante projecten, klussen en taken.

Ondernemer Frank Nelissen opent de vrijwilligersmarkt. Hierna kunnen de bezoekers kennismaken met het vele vrijwilligerswerk dat de gemeente Venray rijk is. Vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven presenteren hun brede aanbod van cultuur, zorg en welzijn, bestuur, erfgoed en sport tot en met natuur en landschap. Iedereen is welkom, van jong tot oud. De vrijwilliger van tegenwoordig zoekt activiteiten die bij haar of hem passen. Het moet passen in de agenda van werk en privéleven en het moet passen bij de persoonlijke kwaliteiten en interesses. Maar welke organisatie past dan het beste bij deze wensen? Waar zijn ze te vinden en hoe ontstaan de contacten? Veel mensen geven aan wel bereid te zijn vrijwilligerswerk te doen. Maar wie zijn dan die mensen die best willen, waar zijn ze te vinden en hoe komen vrijwilligersorganisaties met hen in contact? De markt is de kans om verbindingen te leggen tussen Venrayse inwoners die vrijwilligerswerk willen doen en organisaties die graag willen kennismaken met deze gemotiveerde mensen.

Organisaties en initiatieven die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dit doen tot 12 september via e-mail info@matchvoorvrijwilligers.nl.

De vrijwilligersmarkt is ontstaan uit een samenwerking tussen Match voor vrijwilligers, Stichting Vitaal Kapitaal, Synthese en de gemeente Venray.


Week van de alfabetisering

Venray | Van maandag 4 tot en met zondag 10 september is de Week van de Alfabetisering. In de week staat de aanpak van laaggeletterdheid voor BiblioNu centraal. In de gemeentes Horst aan de Maas en Venray is 10 tot 12% van de inwoners laaggeletterd.

Deze mensen ervaren moeite met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Hierdoor kunnen deze mensen ook moeite hebben met het begrijpen van informatie, wat nodig is om goed mee te kunnen doen in onze samenleving. Het aantal laaggeletterden groeit en dit maakt een effectieve aanpak noodzakelijk. BiblioNu werkt er samen met gemeenten en andere organisaties aan dat meer mensen mee kunnen doen in de samenleving. Binnen BiblioNu zijn taalpunten Ingericht met eenvoudige romans, taalcursussen, beeldwoordenboeken en boeken over inburgering. Tijdens de Week van de Alfabetisering houdt BiblioNu extra activiteiten voor jong en oud zoals een Letterloop. Via een zoektocht door de bibliotheek kan iedereen letters verzamelen waarmee een woord gemaakt kan worden.

Ook de bibliotheken Venlo en BiblioPlus organiseren deze Letterloop. Zo laten de bibliotheken zien hoe belangrijk de strijd tegen laaggeletterdheid is. Bibliotheek Venray houdt op donderdag 7 september een Taalthee. Tijdens deze bijeenkomst brainstormen alle taalaanbieders uit de gemeente over de opzet van een taalcafé. In het taalcafé kunnen anderstaligen en Nederlanders met elkaar in gesprek gaan en er kan geoefend worden in het spreken van en luisteren naar de Nederlandse taal. Biblionu verzorgt een cursus Nederlands voor inwoners met Nederlands als moedertaal. Een taaldocent en vrijwilligers zorgen voor de les en begeleiding op maat. Het doel is de zelfredzaamheid van de cursist te bevorderen. Belangstellenden kunnen een afspraak maken met Marita Peeters via telefoon (0478)581970 voor een oriënterend gesprek. Klik&Tik is een online oefenprogramma waarmee met behulp van korte video's basisvaardigheden zoals websites bekijken, e-mailen en downloaden uitgelegd worden.

De cursus is gratis in de bibliotheek van Venray en Horst aan de Maas te volgen. Tijdens de vier bijeenkomsten Digisterker wordt de deelnemers geleerd hoe om te gaan met de digitale overheid.


Kermis in Veulen

Veulen | In Veulen gaat op zaterdag 2 september de kermis van start met een optreden van de band Lekker Weer.

De tent is open vanaf 20.00 uur. Wie voor 22.00 uur binnen is, ontvangt twee munten. Het Nederlands kampioenschap Carpush wordt op zondag 3 september gehouden. Vanaf 14.00 uur ronken de motoren op het buitenterrein tegenover het café. Aansluitend is er een optreden van RATS. Op maandag 4 september is het podium gereserveerd voor Biercantus en de band Released.

De tent is open vanaf 15.30 uur. De kermis wordt op dinsdag 5 september afgesloten met de Kamelenrace XXL onder begeleiding van dj Martijn.


De Locht

Melderslo | In streekmuseum De Locht in Melderslo wordt de herinnering aan de traditionele oogstperiode levend gehouden tijdens de Oogstdag op zondag 3 september. Diverse werkzaamheden worden gedemonstreerd zoals vlegelen, hakselen, dorsen, wannen en malen.

Er wordt boter gekarnd, de brouwers demonstreren het maken van bier en de bakkers bakken krentenbroden. Ook worden er oogstpannenkoeken gebakken. Kinderen kunnen deelnemen aan appeltjes rijgen of met de paardenwagen een ritje maken. Het museum is alle dagen open van 10.00 tot 17.00. Zie ook www.museumdelocht.nl.


Dorpsradenoverleg

Heide | Stichting Dorpsradenoverleg Venray houdt op maandag 4 september om 20.00 uur een vergadering in gemeenschapshuis Gelderkoel aan de Heidseweg 72 in Heide. Op de agenda staat onder meer een presentatie van het lokaal gezondheidsbeleid door Ingrid Teeuwen, beleidsmedewerker maatschappelijke ontwikkeling en GGD, en de kennismakingsbeurs Oost-Europese arbeidskrachten.