Eugène Clermonts (links) en Hans Spee zetten zich in voor het project Jouw geluk in Venray.
Eugène Clermonts (links) en Hans Spee zetten zich in voor het project Jouw geluk in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Jouw geluk in Venray

Venray | De Venraynaren Hans Spee en Eugène Clermonts maken deel uit van Cultuur-lab, de educatiewerkgroep van het Venrays Museum. Zij zetten zich onder andere in voor het onder de aandacht brengen van de cultuur en geschiedenis van gemeente Venray bij kinderen uit het basisonderwijs.

Door Evelien van der Zwaan

"Cultuur is vaak nog een onduidelijk begrip. Door middel van projecten voor het basisonderwijs willen we de term vergemakkelijken voor de leerlingen. Wij willen hen op deze manier weer aandacht laten besteden aan zowel de Venrayse geschiedenis als de cultuur", vertelt Hans Spee.

Ook de gemeenteraad vindt dat het erg belangrijk is dat er op basisscholen meer aandacht wordt besteed aan cultuur. "Door middel van historische en culturele projecten proberen wij kinderen uit het basisonderwijs te enthousiasmeren voor dit onderwerp en hen op deze manier kennis ermee te laten maken. Ook is gebleken dat door het 'doen' meer bereikt wordt dan wanneer er alleen informatie wordt verstrekt", zegt Eugène Clermonts.

Een van die projecten is de stadswandeling die vanuit RooyNet is opgezet in het centrum van Venray. Mensen kunnen dan met een tablet een wandeling maken door het centrum van Venray. Spee: "Er zijn maar liefst twaalf thema's voor deze wandeling, van historisch tot cultureel. Naar de basisscholen zijn lesbrieven gestuurd om hen de gelegenheid te geven deel te nemen aan een wandeling." Momenteel loopt er een fotowedstrijd die kinderen uit het basisonderwijs moet enthousiasmeren over de toekomstige projecten.

Het project Jouw geluk in Venray is bedoeld om de mensen weer te betrekken bij de Venrayse cultuur. Mensen kunnen foto's maken die weergeven wat voor hen geluk is binnen Venray. Die kunnen worden ingezonden tot 1 oktober naar info@venraysmuseum.nl onder vermelding van fotowedstrijd met naam, adres en telefoonnummer. "Het gaat niet om de kwaliteit van een foto. Die moet wel een beleving weergeven", aldus Spee. De fotowedstrijd valt binnen het thema geluk die in de maand van de geschiedenis in oktober centraal staat.

"Van alle inzendingen zullen wij in de weken van 15 tot en met 29 oktober een tentoonstelling houden in het Venrays Museum. Op de laatste dag zal dan om 16.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden." Er worden in totaal vier prijzen uitgereikt. Een jury- en publieksprijs voor volwassenen én een jury- en publieksprijs voor leerlingen van het basisonderwijs. De eerste prijs bij de volwassene is een gloednieuwe camera. Bij de leerling van het basisonderwijs is dat een camera voor de hele klas. De tweede prijs bij de volwassenen is een workshop digitale fotografie die wordt verzorgd door fotospeciaalzaak Dom Melskens in Venray. Bij de basisschoolleerlingen is er dezelfde workshop voor de hele klas. "Op die manier hopen wij basisschoolleerlingen te enthousiasmeren. Er volgen nog velen leuke projecten, maar die houden wij voor nu nog even geheim", sluit Clermonts af.