Vrijwilligers hard aan het werk voor project Het tweede leven
Vrijwilligers hard aan het werk voor project Het tweede leven Foto: Simone Swinkels

Het tweede leven

Venray| EVA Vrouwencentrum Venray raakte betrokken bij het project Van Waardeloos naar Waardevol vanuit de gemeente Venray. Dit project is bedoeld om oude spullen die klaar zijn voor de stort weer te gebruiken. Na enkele brainstormsessies ontstond er een nieuw project: Het Tweede Leven.

Door Evelien van der Zwaan

"Samen willen wij nieuwe perspectieven creëren voor nieuwe Nederlanders én een nieuwe interieur inrichting. We starten met een pilot bij EVA Vrouwencentrum Venray door de inzet van talenten van vluchtelingen/ statushouders die de herinrichting van de huiskamer in handen nemen met gebruik van tweedehands materiaal", zegt bestuurslid Anne Marie Bastiaansen.

EVA is een vrouwencentrum voor en door vrouwen vanuit verschillende achtergronden. Er worden verschillende cursussen aangeboden. Van Nederlandse taalles tot fiets-, computer- en naailessen. Verder kunnen er ook allerlei activiteiten geboekt worden. Wekelijks is er het breicafé. Daarnaast houdt het vrouwencentrum eens per maand een eetpunt. Op deze woensdagavond kan er een driegangendiner, gemaakt van verse ingrediënten, worden gegeten. Op vrijdag is er de inloopmiddag voor bewoners van de Oranjebuurt.

De werkgroep van het project Het Tweede Leven bestaat uit afgevaardigden van EVA Vrouwencentrum Venray, Synthese, Cultura Venray, COA en Gemeente Venray. Aan de klus werkt ook gazonman Toon Aben vanuit de arbeidsparticipatie mee. Hij zet zich ervoor in om mensen die al lang thuis zitten gecreëerd weer een ritme te geven en hen op deze manier voor te bereiden om weer deel te nemen aan de samenleving.

"In eerste instantie was het de opzet om in samenwerking met vluchtelingen vanuit het COA aan de slag te gaan. Op deze manier is het project tweeledig, enerzijds een opgeknapt gebouw en anderzijds voor vrijwilligers de gelegenheid om een tweede leven te kunnen opbouwen hier in onze samenleving", aldus bestuurslid Marilou Ramekers. Het liep slechts gedeeltelijk zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

De vrijwilligers van EVA, cursisten maar ook degenen die les geven, zijn uiteindelijk hard aan de slag gegaan voor het project.

Samen zijn zij bezig Eva Vrouwencentrum in een nieuw jasje te steken, een visitekaartje voor de buurt. "Iedereen werkt er met plezier aan mee. Ook voor de bewoners van de Oranjebuurt is dit een belangrijk project. Dit is het enige ontmoetingscentrum in de wijk. Iedereen komt dan ook graag een handje helpen."

EVA is open en toegankelijk voor alle vrouwen en op de dinsdagavonden wordt er ook les gegeven aan mannen. Het project is nog in volle gang. Op maandag 4 september opent EVA de deuren weer en kan het resultaat van het project bekeken worden. "We zijn namens EVA heel trots en danken iedereen die meewerkt om dit project te doen slagen", besluiten Anne Marie en Marilou eensgezind.