Dramacoach Frank van den Berg en zangcoach Jacqueline Fijnaut.
Dramacoach Frank van den Berg en zangcoach Jacqueline Fijnaut. Foto: Simone Swinkels

Musical4All van start

Venray| Dramacoach Frank van den Berg en zangcoach Jacqueline Fijnaut van Musical4All starten op zaterdag 16 september weer met het nieuwe seizoen. "Iedereen is welkom om les te volgen bij ons in Kunstencentrum Jerusalem. We zoeken voor onze nieuwe productie Aladdin en de toverlamp nog een aantal rovers en oosterse prinsessen."

Door Evelien van der Zwaan

De theaterschool bestaat al elf jaar. De coaches verzorgen diverse opleidingen, cursussen en workshops voor alle leeftijden vanaf vijf jaar. De lessen zijn professioneel en van hoog niveau. De coaches zelf zijn allen afgestudeerde professionals. "Wij vinden het erg belangrijk dat de leerlingen zich op hun gemak voelen. Niets moet, alles mag", vertelt zangcoach Jacqueline Fijnaut. "De leerlingen worden tijdens de lessen nergens toe verplicht. Voor het leerproces zorgen de coaches ervoor dat je in je eigen leeftijds maar ook ervarings categorie terecht komt, zodat iedereen in een vloeiende lijn zijn of haar traject kan volgen."

De lessen zijn verdeeld in een dramales, zangles en dansles.

Dit zijn de drie vakgebieden binnen musical en komen aan bod tijdens de lessen. Frank van den Berg: "Wij proberen onze leerlingen goed te begeleiden door eerlijk maar ook zeker behulpzaam te zijn. Wij kijken naar ervaring en kennis binnen het vakgebied en zullen op die manier ook te werk gaan. Ook zullen wij het duidelijk aangeven als wij denken dat het vak niet bij je past, hiervoor zijn ze ons altijd erg dankbaar."

Ieder jaar opnieuw wordt gekeken naar de talenten en het ervaringsniveau van de deelnemers. Op basis daarvan starten ze in de juiste groep. De producties die ieder jaar neergezet worden in Schouwburg Venray zijn zelf geschreven.

"Ik vind het leuk om een productie te schrijven op de leerlingen, op hun talenten, wat ze wel en niet kunnen. De voorstelling is ieder jaar weer van een hoog niveau. Ook de teksten worden door ons geschreven", vervolgt Van den Berg.

Zangcoach Jacqueline Fijnaut kan niet wachten tot het seizoen weer van start gaat. "Op zaterdag 9 september vinden de eerste audities plaats. Het zijn geen audities zoals voor grote musicalproducties. Wij staan naast de deelnemers om ze er doorheen te begeleiden. Eigenlijk worden de leerlingen meteen al aangenomen en zijn de audities ervoor om te kijken vanaf welk niveau er gestart kan worden."

De audities op 9 september zijn alleen voor de leerlingen die zich aanmelden voor een vervolgtraject. Dit traject bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding op een toneel- of musical academie. De naam van de nieuwe productie is overigens al bekend. Aladdin en de toverlamp is dit jaar op de planken van Schouwburg Venray te zien.

Aanmelden voor de nieuwe lessen is nog steeds mogelijk. Die worden gegeven op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en voor de kleintjes vanaf vijf jaar van 13.00 tot 14.00 uur.

Inschrijven kan via de website musical4all.nl.