Ysselsteyn-aanvoerder Paul Jeurissen heeft met enkele medespelers de Venray Cup in ontvangst genomen.
Ysselsteyn-aanvoerder Paul Jeurissen heeft met enkele medespelers de Venray Cup in ontvangst genomen. Foto: Lotte Kamphuis

Ysselsteyn pakt Venray Cup

MERSELO | Op het zonovergoten sportpark van Merselo won Ysselsteyn zondagmiddag de Venray Cup. In de finalepoule startten de Ysselsteyners met een 5-0 zege op titelhouder SVOC'01. Daarna speelde Ysselsteyn gelijk (1-1) tegen Venray 2, dat in het slotduel met meer dan vijf goals verschil van SVOC'01 moest winnen. Dat lukte niet want de Venraynaren bleven op 4-0 steken. Daardoor greep Ysselsteyn voor de zevende maal de Venray Cup. De laatste keer was in 2013.

Door Henk Willemssen

Na de voorrondes begon het toernooi 's ochtends met de clubs die als tweede en derde in hun poule van donderdag waren geëindigd. Een tegenvaller was dat Holthees zich vrijdagavond had afgemeld. Donderdag leden de Holthesers twee dikke nederlagen (1-5 en 0-7) tegen Oostrum en Venray 2. De organiserende vereniging Merselo kreeg een dag later te horen dat Holthees vanwege blessures en vakanties geen volwaardig elftal op de been kon brengen. Daardoor speelden Leunen en Merselo – de tegenstanders van Holthees – een hele in plaats van een halve wedstrijd tegen elkaar. Merselo nam een 1-0 voorsprong maar Leunen trok na rust de zege naar zich toe: 3-1.

In de poule om de vierde plaats was Oostrum het sterkste. De rood-witten klopten eerst SV United met 3-1 en wonnen daarna met 4-1 van Venray 3. "We zijn ongeslagen gebleven en we zijn toch slechts vierde geworden", relativeerde trainer Ron Spruit. SV United was begonnen met een 2-0 zege op Venray 3 en werd vijfde.

Om 13.00 uur begon het finaletoernooi. De teams die al uitgespeeld waren verlieten rond de middag vrij snel het sportpark. Waardoor het lang niet zo druk was dan in voorgaande jaren. In de vorige opzet was het toernooi, met korte wedstrijdjes van twintig minuten, beter verdeeld over de gehele dag.

SVOC'01, de winnaar van vorig jaar, miste een waslijst aan spelers. De tricolores hadden dan ook niet de illusie dat ze de Venray Cup konden prolongeren. De kersverse derdeklasser Ysselsteyn was veel te sterk voor SVOC'01. Alhoewel trainer Ruud Jenneskens ook lang niet over al zijn basisspelers kon beschikken. Dennis Teunissen brak de score open: 1-0. Sander Swinkels en Paul Jeurissen voerden de stand op naar 3-0. Waarna Dennis Teunissen en Sander Swinkels met ieder hun tweede treffer de eindstand op 5-0 bepaalden.

Na een kwartiertje rust moest Ysselsteyn direct weer in de tropische warmte aantreden tegen Venray 2. Ruud Jenneskens vond het geen nadeel. "Je kunt beter direct doorspelen dan een uur moeten rusten tussen de wedstrijden in." Venray 2 trad aan met onder meer Burak Tastan en Ruben van der Waerden. Ysselsteyn, zonder routinier Wout Gommers, kwam na een misser in defensie op achterstand. Spits Jeroen Vullings dook vrij voor keeper Mark Swinkels op: 0-1. Het was de eerste tegentreffer die de Ysselsteyners moesten incasseren in het toernooi.

Daarna werd het reserveteam van Venray in de verdediging gedrongen. Doelman Dirk van Enckevort maakte twee doelpogingen van Dennis Teunissen onschadelijk. Ook reageerde Van Enckevort alert op een kopbal van Paul Jeurissen. Uit een vrije trap viel toch de gelijkmaker. Teunissen slingerde de bal voor het doel en captain Jeurissen kopte raak: 1-1.

De Ysselsteyners moesten vervolgens langs de kant afwachten hoe Venray 2 het ervan zou brengen tegen het zwakkere SVOC'01. De tricolores vervulden hun sportieve plicht en streden voor wat ze waard waren. Ze hielden een poosje stand maar uiteindelijk brak Jeroen Vullings de ban: 1-0. Burak Tastan scoorde de 2-0 en Roel Cornelissen bracht de stand op 3-0. Mikey Ellery had het druk in het SVOC-doel. Maar hij hoefde alleen nog maar de 4-0 van Burak Tastan toe te staan. Bij een 5-0 stand was het penaltyschieten met Ysselsteyn en bij 6-0 zou Venray 2 de beker winnen. Onder luid applaus van de Ysselsteyners stapte SVOC'01 van het veld. Op doelsaldo mag Ysselsteyn de wisselbeker een jaar in de prijzenkast zetten.