Thema-avond over duurzaamheid

VENRAY | Op donderdag 19 oktober organiseert de gemeente voor raads- en commissieleden een thema-avond over duurzaamheid en energie in Kipster in Castenray.

In de Energiestrategie 2030 is afgesproken dat Venray 37,5 procent moet besparen op het totale energiegebruik in de gehele gemeente ten opzichte van 2013. Tevens moet in 2030 bijna de helft (45 procent) van de energiebehoefte worden opgewekt met schone technieken zoals biomassa, aardwarmte en de zon.

Naast het benutten van economische kansen is ook het mobiliseren van de samenleving een speerpunt. In de afgelopen periode zijn al een aantal projecten uitgevoerd. Voor de periode 2018-2021 komt er een nieuw uitvoeringsprogramma.

Tijdens de bijeenkomst worden de resultaten en de voornemens voor de komende jaren besproken. Er komt een aantal sprekers aan bod. Wonen Limburg vertelt over de verduurzaming in Venray. Bee Power, een nieuwe lokale energiecoöperatie, stelt zich voor. Evenals Kipster met een innovatieve en duurzame kippenstal. De vraag is of er bijvoorbeeld in de wijk Brabander al aardgasloos gebouwd kan worden. Ook is er aandacht voor een coöperatief windpark.

De avond wordt gehouden in de nieuwe conferentieruimte van Kipster aan de Wusterweg in Castenray. Deze ruimte is ingericht voor bijeenkomsten over duurzaamheid.


Teken- en schildercursussen

venray | Beeldend kunstenaar Marlies van Zeben start onder de naam KlasseKunst met ingang van dinsdag 19 september haar teken- en schildercursussen bij Kunstencentrum Jerusalem in Venray.

Kinderen en volwassenen kunnen zich inschrijven voor een cursus van 24 lessen die op de dinsdag worden gehouden. De kindercursus is bestemd voor leerlingen van het regulier en speciaal basisonderwijs. Er wordt gewerkt in een kleine, beschutte groep waar iedereen tot zijn recht komt. Het gaat vooral om het plezier in creatief bezig zijn, leren van elkaar, samen en alleen werken.

Voor de volwassenen geldt dat zij, aan de hand van thema's, kunnen kiezen voor een heel eigen koers, of kunnen vragen om een meer persoonlijke begeleiding. Leren kijken en het ontwikkelen van een eigen handschrift is essentieel bij deze cursus, ondersteund door het aanleren en toepassen van een aantal basistechnieken. Er is aandacht voor figuratief werken, maar ook abstract. Meer informatie is te vinden op www.marliesvanzeben.nl/cursussen-en-workshops.


Onthulling wensauto Wanssum

Wanssum | De wensauto van en voer Wanssum wordt op zaterdag 9 september om 13.00 uur feestelijk onthuld.

Behalve de overdracht van de wensauto door de provincie aan het Wanssums Info Punt (WIP), worden er activiteiten in en rondom De Zandhoek gehouden met als thema Dorpenmobiel. De middag is bedoeld voor iedereen die zich wil oriënteren op wat voor mogelijkheden er zijn op het gebied van mobiliteit. Het WIP is een burgerinitiatief dat de leefbaarheid in Wanssum wil bevorderen door het aanbieden van hulp aan alle inwoners van Wanssum door vrijwilligers. Deze hulp kan bestaan uit het regelen van vervoer, hulp bij klusjes, het aanbieden van allerlei diensten. De inwoners kunnen er ook terecht voor allerlei vragen. Hierbij heeft het WIP voornamelijk een doorverwijsfunctie. Er is zaterdag tevens een stand van het Wanssums Infopunt ingericht. Ook is er op het plein een behendigheidsparcours gemaakt waar de bezoekers hun behendigheid kunnen testen met een scootmobiel of een rollator.


Ladies Tour komt door de regio

Oirlo | De vierde etappe van de Boels Rental Ladies Tour komt vrijdag door de regio. Het vrouwenpeloton rijdt onder meer door Oirlo, Castenray, Meerlo en Blitterswijck.

Het peloton start de etappe om 14.00 uur in Gennep en de finish wordt verwacht rond 17.00 uur op de Wilhelminasingel in Weert. De Ladies Tour eindigt op zondag 3 september met een etappe door Sittard. De proloog van de rittenkoers werd dinsdagmiddag in Wageningen gewonnen door Annemiek van Vleuten. De wielrenster won in haar woonplaats met een tijd van 5 minuten en 47 seconde over 4,3 kilometer. Met die notering was ze vijf seconden sneller van Ellen van Dijk. De Duitse Lisa Brennauer werd op tien tellen derde.

Van Vleuten is zeker niet de enige wereldtopper die aan de start van de ronde van Nederland voor vrouwen staat. Olympisch kampioene Anne van der Breggen is namelijk ook van de partij. Dat geldt ook voor titelverdedigster Chantal Blaak.

De etappe van vrijdag lijkt de laatste kans op een ritzege voor de sprinters. Daarna wordt er namelijk gekoerst in het Limburgse heuvellandschap.


Reünie AT Venray

Venray | Enkele oud- atleten van Atletiek Vereniging Venray houden op zaterdag 7 oktober een reünie voor (oud-)atleten, trainers en vrijwilligers. De reünie bestaat uit een sportief gedeelte dat om 16.00 uur begint en wordt gevolgd door een samenzijn. Aanmelden kan tot 15 september via e-mail atv41jaar@gmail.com.


De basisscholen zijn weer van start

Venray | Zo ook op Coninxhof. Daar was de vakantie voor de docenten op hun speciale camping om half 9 uit.