Op de foto Rozan Romme (links) van De Peelkorf en Jessica Klaassens van Oranje Wit.
Op de foto Rozan Romme (links) van De Peelkorf en Jessica Klaassens van Oranje Wit. Foto: archief Peel en Maas

Een leerjaar op het veld

Ysselsteyn | De Peelkorf is prestatief gezien de succesvolste vereniging in Venray. Komende zondag starten de Ysselsteynse korfbalsters de veldcompetitie op het hoogste niveau met een thuiswedstrijd tegen Be Quick. Bestuurslid Marij Marcellis: "Op het veld hopen we in de topklasse te kunnen blijven; in de zaal proberen we mee te doen om het kampioenschap en anders de top drie."

Door Sven Poels

Zonder trainer de overstap maken naar het allerhoogste korfbalniveau, de topklasse. Dat kunstje flikte de Peelkorf het voorbije seizoen in de veldcompetitie. "Toen Joop (Ouderland, oud-trainer, red.) in maart na anderhalf jaar in een keer het bijltje erbij neerlegde, was dat volgens hem omdat de meiden niet gemotiveerd waren", vertelt commissie- en bestuurslid Marij Marcellis (54). "Maar ze zijn toen toch tweede geworden en gepromoveerd; een teken dat ze er wel voor willen gaan."

We zijn nu bijna een half jaar verder – het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen –, maar het vaandelteam van de Ysselsteynse korfbalvereniging zit nog altijd zonder 'echte' coach.

"Dat komt omdat de trainerscarrousel steeds vroeger op gang komt", verklaart Marcellis. "We hebben zoveel trainers gebeld, maar die zitten allemaal met een club." Toch is het niet zo dat er helemaal niemand voor de groep staat. "Nadat Joop was gestopt heeft oud-speelster Femke van Dijck de rol van coach op zich genomen en ook Marjanne Pouwels heeft twee wedstrijden gecoacht. Daarnaast heeft Erwin Dijkstra ons in de voorbereiding uitgeholpen, waar we hem dankbaar voor zijn." Dijkstra neemt al een aantal jeugdteams voor zijn rekening en is het komende seizoen verder niet beschikbaar, waardoor de meiden het voor een groot deel zelf moeten zien op te lossen. "Nu staat al vast dat Femke het de eerste helft op het veld gaat doen en Moniek Peters staat garant voor de eerste helft van het zaalseizoen. Ook hebben we nog een aantal gasttrainers benaderd."

Al met al wordt het dus roeien met de riemen die er zijn. Marcellis schat in dat het een zwaar seizoen zal worden: "Er zijn een aantal speelsters gestopt en enkele jeugdspeelsters zijn erbij gekomen. Op het veld hopen we in de topklasse te kunnen blijven en wordt het gezien als een leerjaar; in de zaal spelen we Hoofdklasse (het een na hoogste niveau, red.) en proberen we mee te doen om het kampioenschap en anders de top drie."

De Peelkorf bestaat echter niet alleen uit het eerste team, benadrukt Marcellis: "We zijn een bloeiende vereniging met drie senioren-, drie midweek- en een recreantenteam. In de jeugd hebben we, met uitzondering van de C, alle ploegen dubbel; in de D zelfs drie."

De ongeveer tweehonderd leden zijn allemaal van het vrouwelijk geslacht. "In principe staan we open voor mannen – ook omdat de korfbalbond heel gemengd gericht is –, maar we maken er niet actief werk van." Het heeft ook weinig zin, blijkt uit ervaring. "We krijgen geen aanvraag van jongens, omdat die gaan voetballen bij SV Ysselsteyn, de voetbalclub waarmee wij gefuseerd zijn. We zitten dus niet in hun vaarwater."

Andersom is dat ook het geval. Toen SV Ysselsteyn twee jaar geleden een damesvoetbalteam wilde oprichten, was er te weinig animo om het van de grond te krijgen. "Er moest flink gepuzzeld worden om de voetbalsters overal vandaan te halen; ik denk niet dat de afdeling voetbal dat nog eens gaat proberen. De toegenomen populariteit van het vrouwenvoetbal na de EK-zege van Oranje gaat dan ook aan ons voorbij."

Per slot van rekening is er genoeg uitdaging bij de Peelkorf, de met stip hoogst spelende vereniging in de gemeente Venray. "En daar zijn we best wel trots op."