De rechtbank in Roermond
De rechtbank in Roermond Foto:

Venraynaar cel in wegens jarenlange uitkeringsfraude

Roermond | Een 55-jarige man uit Venray is dinsdagmiddag veroordeeld tot één jaar cel wegens uitkeringsfraude en vuurwapenbezit. Zijn 28-jarige vriendin moet een taakstraf van 240 uur verrichte vanwege heling. Het duo werd ook verdacht van witwassen, maar op dat punt werd het tweetal vrijgesproken.

Door Willem Menting

De rechtbank in Roermond volgt met de uitspraak de eis van de officier van justitie op. De Venraynaar ontving tussen 2009 en 2014 ten onrechte een uitkering van de gemeente Venray. In totaal ontving de man 101.000 euro van de gemeente. Een deel van dat bedrag is al terugbetaald. Daarnaast heeft de man nagelaten om de gemeente te informeren over zijn bijverdiensten en over zijn vermogen in de vorm van een auto en contante geldbedragen. Omdat hij die zaken verzweeg, heeft hij zich schuldig gemaakt aan bijstandsfraude.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak werd duidelijk dat het om een brutale vorm van fraude ging. "De verdachte leefde alsof hij de kerstman en sinterklaas tegelijkertijd was. Het luxe leven dat zij leidden, heeft voor onbegrip bij de buitenwereld gezorgd", zei de officier van justitie.

Met het geld dat de Venraynaar verdiende met zwartwerken betaalde hij onder meer 6400 euro voor een tv, 2000 euro voor een bankstel, 4676 euro voor velgen en ruim 1000 euro voor een matras. Tijdens de uitspraak bleek dat er ook meerdere spelcomputers, fotocamera's, muziekinstallatie en een drone in beslag genomen zijn.

Het stel liep uiteindelijk tegen de lamp toen zij gezamenlijk een bijstandsuitkering aanvroegen bij de gemeente. Die aanvraag werd geweigerd en de gemeente Venray besloot om de woning van het tweetal één maand te observeren. Na onderzoek bleek dat de man bijna dagelijks ging bijklussen in een autogarage. Uiteindelijk werd de woning binnengevallen. Bij de inval kwamen de diverse luxegoederen aan het licht. Ook werd er een vuurwapen met 31 patronen gevonden. Volgens de man was een inbreker dat wapen vergeten, na een inbraak. De rechter geloofde die uitleg uiteindelijk niet. De Venraynaar was immers al eerder veroordeeld voor verboden wapenbezit. Bij de inval werd ook 15.000 euro aan contanten gevonden in de slaapkamer.

Zijn partner wist al die jaren dat haar vriend een bijstandsuitkering ontving, terwijl zij met hem een gemeenschappelijke huishouding voerde. Van de bijstandsuitkering heeft de vrouw de huur, het gas, water en elektriciteit van hun woning betaald. De vrouw heeft volgens de rechtbank opzettelijk voordeel gehaald uit de bijstandsfraude van haar partner. Om die reden heeft zij zich schuldig gemaakt aan heling. De officier van justitie eiste een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen de vrouw, maar de rechter heeft die eis van tafel geveegd. Inmiddels is de vrouw aan het werk als schoonmaakster en de man was voor de uitspraak werkzaam als pizzakoerier.