Het gratis maken van het parkeren heeft niet geleid tot meer bezoekers.
Het gratis maken van het parkeren heeft niet geleid tot meer bezoekers. Foto: Lotte Kamphuis

Geen stijging bezoek door nieuw parkeerbeleid

VENRAY | Het grotendeels gratis maken van het parkeren in het centrum van Venray heeft niet geleid tot grotere bezoekersstromen. Uit metingen blijkt dat het aantal geparkeerde auto's niet of nauwelijks afwijkt van tijdens de periode van het betaald parkeren.

Door Henk Willemssen

In oktober 2016 ging het nieuwe parkeerbeleid in. Het betaald parkeren werd grotendeels afgeschaft en vervangen door de blauwe zone in de straten het dichtst bij het centrum. Alleen op de slagboomterreinen Blekersveld en Raadhuisplein en in de parkeergarage in de Gouden Leeuw bleef betaald parkeren van kracht, tegen het goedkope tarief van 1 euro per uur tot een maximum van 3 euro per dag.

Uit de evaluatie blijkt dat bezoekers, bewoners en ondernemers over het algemeen tevreden zijn over het nieuwe parkeerregime. Uitzondering vormen de bewoners van de Oranjebuurt. Deze wijk aan de oostkant van het centrum ondervindt hinder van zoekverkeer en parkeeroverlast. Dat komt vooral omdat er aan deze zijde van het centrum minder parkeergelegenheid is dan aan de westkant. Toch stelt het college voor het huidige parkeerbeleid voort te zetten.

Vooral onder druk van de centrumondernemers ging vorig jaar het oude betaalsysteem op de schop. Winkeliers zagen hun omzetten dalen omdat het centrum van Venray steeds minder bezoekers trok. Daar zou het betaald parkeren vooral schuldig aan zijn. De verwachting dat de bezoekersaantallen weer zouden stijgen, na de afschaffing, is niet uitgekomen. Dat wijzen de parkeermetingen uit. Toch bestaat het vermoeden dat het weer wat drukker is in het Venrayse winkelcentrum. "Maar dat valt niet te bewijzen", zegt wethouder Ike Busser (Samenwerking). "Ondernemers willen geen inzage geven in hun omzetcijfers." Bezoekers geven aan door de toenemende leegstand het winkelcentrum onaantrekkelijker is geworden. Busser tilt zwaarder aan de positieve respons. "Het doel was ook de parkeersituatie en het verblijfsklimaat te verbeteren. Daarin zijn we geslaagd. Het parkeren is makkelijker geworden en op de slagboomterreinen is het nog net zo druk als voorheen."

In de blauwe zone is sprake van een hoge parkeerbezetting van gemiddeld 80 procent. Auto's staan vaker korter geparkeerd waardoor er een goede doorstroming is. Toch blijkt dat 12 procent van de automobilisten langer parkeert dan de maximaal toegestane twee uur. Bewoners en ondernemers willen dat hier beter toezicht op komt. De bezetting van de betaaldparkeerterreinen Blekersveld en Raadhuisplein valt niet tegen. Beide terreinen zijn gemiddeld voor 50 procent bezet. Daar blijft de parkeergarage in de Gouden Leeuw ver bij achter met een bezetting van slechts 25 procent. De gemeente wil de aantrekkelijkheid van de parkeerkelder vergroten, onder meer door de ondergrondse entree te verbeteren.

Al met al is de afschaffing van het betaald parkeren een goede zet geweest, oordeelt Ike Busser. "We hebben wellicht nog te lang in het oude keurslijf gezeten. Het parkeren moest kostendekkend zijn. Door de sterk dalende parkeerinkomsten was dat systeem op termijn toch niet meer te handhaven. We hebben nu, ook qua kosten, een toekomstbestendig systeem. En dat is een goed resultaat."


Inzendtermijn Raadselige Roos sluit op 1 oktober

Venray | Over anderhalve maand sluit de inzendtermijn om nog mee te kunnen doen aan de 25ste editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. De inzendtermijn is namelijk vastgesteld op 1 oktober aanstaande.

De ervaring van de wedstrijdorganisatie echter leert dat naarmate de inschrijfdatum in zicht komt, amateurdichters en – schrijvers haast maken om een gedicht of verhaal in te zenden. Er zijn veel mensen in ons land die schrijven voor hun plezier en deze kunst dagelijks beoefenen. Sommige mensen vinden het fijn om hun schrijftalent regelmatig te toetsen en ter beoordeling voorleggen aan een jury. Zij zien het meedoen aan een schrijfwedstrijd als een vorm van talentontwikkeling en ervaren de publicatie van hun verhaal of gedicht als blijk van waardering van dat talent. De schrijfwedstrijd is bedoeld voor iedereen boven de 18 jaar en die woont of geboren is in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Nederlandstalig België. De inzendingen moeten in het Nederlands zijn geschreven, mogen niet eerder elders zijn gepubliceerd en moeten digitaal worden aangeleverd naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl. De spelregels van de schrijfwedstrijd zijn te vinden op de website: www.literaircafévenray.nl. Het thema dit jaar is De teugels laten vieren. Het thema is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie. Een thema waarmee een amateurschrijver en –dichter wel raad mee weet. De wedstrijdleiding hoopt dat dit thema de deelnemers vleugels geeft. Wie de winnaars worden van de oudste en meest bekende schrijfwedstrijd in de regio bepalen de drie jury's: vakjury Poëzie, vakjury Proza, terwijl de Publieksjury voor het beste ingezonden gedicht een prijs uitlooft. Op zondag 14 januari 2018 maakt burgemeester Hans Gilissen voor de achtste achtereenvolgende keer de prijswinnaars bekend.


Dag van de Wijk

Venray | De vierde editie van de Dag van de Wijk wordt gehouden op zondag 10 september in de wijk Brukske in Venray tussen de Bach- en de Mozartflat.

De dag kan alleen een succes worden als bewoners van Brukske mee gaan doen. Op de markt is van alles te doen. Er staan verschillende verkoopkraampjes, denk bijvoorbeeld aan eten en hobbyspullen. De inhoud van de kraampjes ligt aan de bijdrage van de mensen in Brukske. In de Bachtuin is de kindermarkt te vinden met een suikerspinwagen en Olaf komt op bezoek met Elsa en Anna.

Wie een kraampje op de markt wil bemannen kan zich aanmelden bij Berry of Wendy via wogotrading@ziggo.nl of ga langs bij de winkel in de Bachstraat 100b.