Afbeelding
Foto:

Ze zit nog steeds in museum Venray

Venray | Ze zit er nog steeds. Haar voeten bungelen vanaf de onderzoekstafel boven de grond. Haar hemd bedekt nauwelijks haar borsten. Met haar linkerhand zoekt ze steun. Haar hoofd steekt naar voren tussen haar schouders uit, zoals dat gebeurt als je een lang leven met je meedraagt. Haar mond hangt een beetje open. Haar ogen staan op wezenloos. Zien ze nog wel iets? Of proberen ze tevergeefs een heel leven te vatten en zijn ze daarbij de weg kwijtgeraakt?

Dat leven wordt in de machtige ruimte om haar heen in beeld gebracht. Ze is er zelf onderdeel van met de ruime hoek die haar is toebedeeld. Rechts van haar hangt 'The Song of wandering Aegnus' en 'Study to be quiet' van Gerry Jilesen. Ertegenover hangt het gedicht van WB Yeats dat op een romantische manier vertelt hoe elke man op zoek gaat naar een mooie en lieve vrouw. Is zij ook ooit mooi geweest en lief? Wat is mooi? Zijn rimpels mooi? "Iedere rimpel is in feite toch een streepje dat je hebt verdiend", zegt haar maakster Mirjam Meulepas.

In de verte hangt een planeet met puisten in blauw en groen van Harm Rutten. Op die planeet heeft haar en ons leven zich afgespeeld. Kunnen wij onszelf herkennen in de papieren koppen van Yvette Ahsmann, die ons van alle kanten droevig, verwachtingsvol of ietwat melancholiek aankijken?

En welke plaats krijgt het vluchtelingenkind van Anna Haeyen in onze samenleving? Of de slapende man, die Floor Hermans nu eens op een rots laat liggen, dan weer voor de Jumbo, waar we elke dag boodschappen doen?

En wanneer krijgen we te maken met de 'Stairway to heaven', die Henriëtte Schaeffers als een onschuldige trap aan de horizon naar boven laat lopen met een kind met lange rok op de tweede tree. De hele wand, waar dit schilderij deel van uitmaakt is een caleidoscoop van momenten uit het leven, waar de oude vrouw een rol in heeft gespeeld. Daar passen ook de pastorale schapen van Kees Moerkerk in.

Van 29 juli tot en met 15 september is in het Venrays Museum aan het Monseigneur Goumansplein 1 in Venray het werk te zien van zo'n 29 kunstenaars uit Brabant en Limburg. Harm Rutten heeft een indrukwekkende tentoonstelling samen gesteld van schilderijen, beeldhouwwerken, collages en constructies, die in de grote hal van het nieuwe museum aan het stadspark in Venray prachtig tot hun recht komen.

Voor meer informatie kijk op de website www.venraysmuseum.nl of bel, telefoonnummer 0478 – 583880. Het Venrays Museum is dagelijks open van 13.30 tot 17.00 uur.