Afbeelding

Hennep in huis? Woning dicht!

In het eerste halfjaar van 2017 zijn in Venray vijf woningen gesloten in het kader van de Wet Damocles. Ofwel: wordt er een hennepplantage in een woning aangetroffen? Dan wordt het pand drie maanden dichtgetimmerd.

Als in een woning een hoeveelheid softdrugs of een hennepplantage wordt aangetroffen, dan kan de burgemeester volgens de Wet Damocles het pand drie maanden sluiten. Als het gaat om harddrugs zelfs zes maanden.

Overtreding beëindigen

Het sluiten van de woning in dat verband is overigens géén strafmaatregel. Het gaat er bij de sluiting van het pand om dat de overtreding wordt beëindigd. Het criminele circuit en/of klanten moeten ervan doordrongen raken dat hier niet meer wordt geteeld en/of gehandeld. Dat is ook ter bescherming van latere nieuwe huurders.

Vergaande gevolgen

Het sluiten van een woning in het kader van de Wet Damocles kan betekenen dat de bewoner zijn huis kwijtraakt. In dat geval mag de woningstichting namelijk de huur opzeggen. Daarbij wordt de bewoner ook nog strafrechtelijk vervolgd en klopt de Belastingdienst aan met een navordering. En uiteindelijk kan zelfs een uitkering nog worden teruggevorderd. De teelt van hennep of de handel in drugs kan dus vergaande gevolgen hebben.

Verdachte situatie melden

Venray voert sinds enkele weken de campagne 'Wat staat er op het Spel?' om mensen te wijzen op de gevolgen van dealen of telen. Maar ook om omwonenden te stimuleren verdachte situaties te melden. Een melding kunt u doen bij de politie
(tel. 0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem
(tel. 0800-7000).


Verklaring omtrent gedrag voor vrijwilligers

Vrijwilligers in Venray zijn belangrijk! Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de fietsvierdaagse goed verloopt. Bij de BinckBank Tour waren ze van onschatbare waarde. Als gemeente willen we vrijwilligers faciliteren en waar nodig ondersteunen. Dat doen we samen met Match voor vrijwilligers en Synthese.

                

Gratis VOG voor vrijwilligers

Een veilige omgeving voor de vrijwilliger is de basis. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) draagt bij aan een veilige omgeving. Sinds 2015 is landelijk de VOG al gratis voor vrijwilligers die werken met kinderen en verstandelijk beperkten.
Vanaf 1 januari 2017 is de gemeente Venray gestart met een pilot en is de VOG gratis voor vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties en verenigingen, dit als aanvulling op de landelijke regeling. Voor het aanvragen van een VOG moet u een afspraak maken. Dit gaat eenvoudig via www.venray.nl.

Vrijwilligerscollege

De VOG en andere onderwerpen komen ook aan bod tijdens het vrijwilligerscollege Veilig Thuis van Match voor Vrijwilligers op 13 september. Gratis en erg nuttig voor alle vrijwilligers van Venray. Kijk voor meer informatie en aanmelding op
www.matchvoorvrijwilligers.nl.


Aanmelden voorverkiezing Starter van het 3e kwartaal

Bent u een starter uit de regio Venray en heeft u zich dit jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan kunt u meedoen met de Verkiezing Starter van het Kwartaal. Als u tot de genomineerden behoort, volgt er een gesprek met de initiatiefnemers voor een persoonlijke toelichting op de inzending. Wellicht wordt u de winnaar van het kwartaal en dingt u mee naar de verkiezing van Starter van het Jaar

Wat kunt u winnen?

De winnaar krijgt vrije publiciteit in de Peel en Maas, op de website van de gemeente Venray, Rabobank en het Venrayse Ondernemers Platform. Bovendien ligt er voor de winnaar van Starter van het Jaar een cheque van € 1.000 klaar!

Meld u aan en win

Aanmelden kan tot uiterlijk 6 september via www.venray.nl. Het online formulier staat bij Ondernemers – Starter van het Kwartaal – aanmelden verkiezing.