Expeditie Bèèk voor kinderen

Vierlingsbeek | The Spiderhall, The Long Finger, The Dark Hole, The Jungle Pad, Crocodilbath en The Mount Everest. Het zijn de klinkende namen van aantal sport- en beweegactiviteiten waaraan kinderen kunnen deelnemen tijdens Expeditie Bèèk op zondag 10 september op het Vrijthof in Vierlingsbeek.

De Bèkse Bruggenloop pakt voor haar lustrumeditie extra uit. Terwijl de koren en kapellen worden ontvangen voor het muziekfestival van smartlappenkoor Van Heure Zinge, staan de kinderen al in de startblokken om het hardloopevenement te openen met de Bambinoloop voor kinderen tot en met 6 jaar.

"Speciaal voor de vijfde editie van de Bèkse Bruggenloop wordt het Vrijthofplein op 10 september omgedoopt in Expeditie Beek", legt medeorganisator Rik Geurts uit. "In samenwerking met de stichting Doejemee (met Sjors) en basisschool Laurentiushof hebben de kinderen allerlei beweegactiviteiten bedacht. In de zomervakantie zijn deze activiteiten verder uitgewerkt en gemaakt met de kinderen en Wim Geurts van Geurts hout."

Ze hebben getekend, gezaagd, geschuurd en geverfd alsof hun leven ervan afhing. Ook hebben ze zelf de namen bedacht. De activiteiten worden op 10 september opgebouwd op het Vrijthofplein.

"Het belooft een uitdagende expeditie te worden, er is veel spannends te beleven op het plein", weet Geurts. "Er zijn allerlei activiteiten waarbij de kinderen die deelnemen worden uitgedaagd om te bewegen. We gaan ervan uit dat sowieso alle kinderen uit Vierlingsbeek en Groeningen aanwezig zijn en meedoen met de Bambinoloop en Kidsloop en natuurlijk de andere activiteiten."

De sportleraar vindt het mooi dat er die dag verschillende activiteiten in hartje Vierlingsbeek op touw worden gezet. " Met de Bèkse Bruggenloop, Expeditie Bèèk en het smartlappen- en korenfestival is er voor ieder wat wils. Het is mooi om te zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Door de krachten te bundelen zijn we erin geslaagd een gevarieerd programma in elkaar te timmeren, een combinatie van sport en muziek." Met een lach: "Laat de bezoekers maar komen!"

De aftrap voor de sport- en beweegactiviteiten wordt om 11.15 uur door burgemeester Van Soest gegeven op het Vrijthofplein met de Bambinoloop voor kinderen tot en met 6 jaar. Later die middag staat ook nog de Kidsloop voor kinderen van 6 t/m 12 jaar op het programma, dat om 16.00 uur eindigt. Het smartlappen- en kapellenfestival begint om 11.30 uur.

Het muziekfestijn eindigt met een samenzang van alle koren op het Vrijthofplein om 18.00 uur, waarna zanger Hans Coolen en diskjockey Mark van Berlo, beiden uit Vierlingsbeek, het publiek tot 21.00 uur muzikaal vermaken. Stempelkaarten voor Expeditie Bèèk zijn in de maand augustus met korting verkrijgbaar bij Plus Verbeeten in Vierlingsbeek.


Maarten van Erp opvolger Liebrand

Venray | Maarten van Erp (36) uit Venlo wordt de nieuwe theaterprogrammeur voor De Maaspoort en Schouwburg Venray. Hij volgt Anne-Christine Liebrand uit Venray op die sinds 2011 het theaterprogramma voor beide schouwburgen samenstelde.

Een theaterprogramma met de juiste balans in genre en smaak samenstellen is een vak apart. Sinds 2011 werd dit voor Venlo en Venray gedaan door theaterprogrammeur Liebrand (64). Met het oog op de toekomst wordt gewerkt aan het doorgeven van deze functie.

Maarten van Erp gaat Liebrand opvolgen. Van Erp studeerde Leisure Management waarna hij ruime ervaring opdeed als boeker bij BunkerTheaterzaken.

"Na jaren als onder andere boeker aan de verkoopkant te hebben gewerkt, ben ik blij met deze nieuwe stap. Aan de andere kant van de tafel en in mijn eigen stad. Ik kijk ernaar uit om - samen met gasten, culturele partners en de teams van De Maaspoort en Schouwburg Venray - een kwalitatief spannend en gevarieerd programma neer te zetten met voor ieder wat wils. Van grote namen tot onbekend talent en voor jong en oud", aldus Van Erp. Anne-Christine Liebrand gaat de nieuwe programmeur begeleiden en haar kennis overdragen.


Eerste editie Baas van Venray

Venray | In het centrum van Venray vindt zaterdag 16 september een strijd plaats tussen teams uit de dorpen en wijken van Venray. Het Schouwburgplein staat die dag in het teken van een nieuw sport- en spelevenement: Baas van Venray.

Elk team bestaat uit zes mannen en zes vrouwen met een minimumleeftijd van 18 jaar, allemaal woonachtig uit hetzelfde dorp of dezelfde wijk. Elk team hoeft alleen te zorgen voor eigen shirts (natuurlijk met lokale sponsor), een eigen dorps- of wijkvlag en een eigen joker of mascotte om in te zetten.

De samenstelling van het team is van groot belang. Denk aan: sportief, behendig, inzicht, kennis en tactisch. Welk dorp of welke wijk mag zich een jaar lang de Baas van Venray noemen? De spellencompetitie tussen diverse teams gaat dit uitwijzen. Tussen 10.00 en 16.00 uur treffen de teams elkaar voor circa twaalf spellen. Om 16.00 uur vinden de finales touwtrekken plaats, één van de spelonderdelen.

Tussen 18.00 en 19.30 uur vindt een grote barbecue plaats met alle deelnemende teams, hun partners en de organisatie inclusief vrijwilligers. Een deel van de opbrengst van deze barbecue gaat naar het goede doel Stichting ALS.

Vanaf 20.00 uur wordt er een feestje gebouwd op het Schouwburgplein. De Blue Band uit Leunen vult vanaf 20.30 uur de avond muzikaal in. Om 21.30 uur wordt de winnaar bekendgemaakt. Wethouder Jan Loonen reikt de prijs voor de eerste Baas van Venray uit. Iedereen is van harte welkom.

Kijk voor meer informatie over Baas van Venray op de website www.venraybloeit.nl.