Antoon van Aarssen.
Antoon van Aarssen. Oude foto

Van Aarssen

Venray | Petrus Antonius Ignatius (Antoon) van Aarssen werd geboren op 26 augustus 1892 als zoon van Martinus van Aarssen en Jacoba Hendrika Claassen.

Hij trouwde op 20 oktober 1922 met Maria Agnes Gertrudis Bergs. Zij werd geboren op 10 augustus 1895 in Beesel. Het paar trok in bij zijn ouders in de Patersstraat 26, die er al sinds einde van de negentiende eeuw woonden. Antoon en Maria kregen vier kinderen. Antoon was kleermaker, net als zijn vader, die in de Patersstraat een kledingmagazijn had. Vader Van Aarssen overleed in 1919 en samen met zijn moeder zette Antoon het bedrijf voort. Ook vestigde tandarts Kruytzer zich in dit pand. Na moeders overlijden in 1922 namen Antoon en zijn echtgenote Agnes het bedrijf volledig over. Een deel van het pand werd tot 1924 gebruikt als pension voor wel twaalf studenten, die de lessen volgden aan het gymnasium van de paters franciscanen. Daarna namen ze de zorg voor andere pensiongasten op zich. Tijdens de oorlog werd de woning totaal verwoest. Ook gingen veel spullen verloren. Hun woning werd herbouwd en de zaak floreerde weer. Er kwam een handwerkzaak bij. Het werkgebied werd uitgebreid met de verkoop van nylons, garens en wol.

De dochters Jacqueline en Willy werkten mee in de zaak. Geleidelijk aan verdween de kleermakerij en legde Antoon de focus op de handwerkzaak. Naast het bestaande assortiment kon men er pakketten voor het maken van Smyrnakleden en –kussens kopen. Kleermakers kochten er onder andere de knopen, garens en ritsen. Indien gewenst leverde Antoon ook breimachines. Zo nu en dan bood hij een partij vervuild babygoed tegen gereduceerde prijs te koop aan. Dochter Jacqueline trouwde in 1956 met Ben Alders en ook zij gingen in Patersstraat 26 wonen. Ze namen de speciaalzaak in handwerken over. Ben Alders startte aan de achterkant van het perceel het bedrijf Zonwering Venray, dat later Vera Venray ging heten. Dit bedrijf verhuisde naar de Hulst in Oostrum en werd overgenomen door hun zoon Ton Alders. Het bedrijf bestaat nog steeds. In 1972 waren Antoon en Agnes van Aarssen-Bergs vijftig jaar getrouwd. Dit gouden huwelijksfeest werd wegens gezondheidsredenen verschoven naar 23 februari 1973. Agnes overleed op 1 mei 1976 en Antoon twee weken later, beiden in Venray. Antoon van Aarssen 'leeft in Venray nog voort' door middel van zijn telefoonnummer. Sinds begin 1950 was hij telefonisch bereikbaar onder nummer 486. Dit nummer veranderde door de jaren heen naar 1486, 81486 en is nu 581486, thans het nummer van Vera Venray. Foto: Gemeentearchief / Harrie Coopmans.

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray