Jack Janssen:
Jack Janssen: "Winkel van Sinkel belangrijk voor mensen in Venray en omgeving." Foto: Rikus ten Brücke

'Steun derde wereld'

Venray | "Het ondersteunen van projecten in derdewereldlanden is voor ons heel belangrijk", zegt Venraynaar Harry Schraven. Samen met Jack Janssen, voorzitter van stichting Het Zonnelied, zit hij in het bestuur van de Winkel van Sinkel in Venray.

Door Evelien van der Zwaan

De Winkel van Sinkel opent op 13 februari 1981 de deuren in de Bontekoestraat in Venray. "Een jaar eerder kwam Huub van de Sande, pastoor van Het Zonnelied, met het initiatief", zegt Janssen. Van de Sande, voorheen missionaris in India, had met eigen ogen gezien hoe erg de armoede in India was. Vervolgens besloot hij in Venray tweedehands kleding op te halen en vanuit de parochie te verkopen. De opbrengst stuurde hij naar India om alsnog zijn steentje bij te dragen. "Hieruit is eigenlijk het idee voor de Winkel van Sinkel ontstaan", vertelt Schraven. Janssen vult hem aan: "De voorraad van de ingezamelde kleding werd zo groot dat er een vaste verkoopplek moest gaan komen. Dit werd de Winkel van Sinkel. Naast tweedehands kleding kreeg ook ander tweedehands spul er een plekje." Tegenwoordig worden in de winkel boeken, lp's, huishoudartikelen, kinderspeelgoed, schoenen en nog veel meer verkocht. Schraven: "Maar onze grootste inkomstenbron blijft nog altijd de verkoop van tweedehands kleding." Met het ingezamelde geld worden er projecten in derdewereldlanden ondersteund.

Daarnaast heeft de winkel nog drie andere doelen. "De samenwerking met onze vrijwilligers, het hergebruik van goederen en de verkoop van die spullen voor een schappelijke prijs zodat het voor iedereen, ook voor mensen met een lage beurs, betaalbaar is. Hierdoor kan iedereen zijn steentje bijdragen in het levensonderhoud van mensen en kinderen in derdewereldlanden", vertelt Janssen.

De Winkel van Sinkel heeft zo'n tachtig vrijwilligers en drie bestuursleden. Volgens Janssen werken alle vrijwilligers enthousiast mee aan de ondersteuning van de projecten. "Nico Dister zorgt in Papoa Nieuw-Guinea voor de opvoeding en opleiding van kansarme kinderen, hulp voor vrouwen en bejaarden in moeilijkheden en ondersteuning voor armlastige patiënten. De Stiho Groep zorgt voor de renovatie en aanleg van sanitaire voorzieningen in Cambodja. Het Grihini Girls Project in India zorgt voor een cursus voor meisjes van kansarme ouders. Zij leren te zorgen voor het eigen levensonderhoud en inkomsten. En zo zijn er nog meer projecten", zegt Schraven.

Volgens Janssen zijn de projecten niet mogelijk zonder de hulp van anderen. "Het is heel belangrijk dat er tweedehandsspullen binnen blijven komen en verkocht worden. Wij zorgen indien noodzakelijk voor reparaties en de prijsbepaling", meldt Janssen. Tweedehandsgoederen kunnen worden afgeleverd tijdens de openingstijden van de winkel. "Belangrijk is dat de spullen bruikbaar zijn. Meubels kunnen wij helaas wegens ruimtegebrek niet kwijt", vervolgt Schraven. "Het bestuur streeft ernaar om projecten, die een verbinding hebben met Venray, te ondersteunen. Daarnaast is er in de winkel een plekje voor vluchtelingen onder de vrijwilligers. Wij kunnen ze goed gebruiken ter ondersteuning van de werkzaamheden in onze winkel. Daarnaast kunnen zij werken aan hun taalvaardigheid Nederlands bij ons en de Nederlandse disciplines leren kennen als het aankomt op werk", besluit Schraven.

Toch zijn ze bij de Winkel van Sinkel nog hard op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen. "De vrijwilligers die er nu werken worden ook ouder, sommige werken er al sinds de winkel geopend is. Dat is nu bijna 37 jaar geleden. Hierdoor is het soms lastig om alle diensten voor de winkel opgevuld te krijgen", zegt Schraven.

Janssen vult zijn collega aan: "Het is niet vanzelfsprekend dat een winkel die alleen draait op vrijwilligers bijna 37 jaar open is. Daaruit blijkt dat wij belangrijk zijn voor mensen in Venray en omgeving, maar ook voor onze relaties en onze projecten in de derdewereldlanden. Zonder sponsoren en mensen die bij ons spullen kopen, zouden we het absoluut niet redden."