Plan voor minder huizen

VENRAY | In Blitterswijck, Oirlo, Vredepeel en Wanssum worden bouwplannen geschrapt omdat er een overaanbod is. Ook in Heide overstijgt de nieuwbouw de lokale woningbehoefte.

Door Henk Willemssen

Toch wordt voor het uitbreidingsplan aan Groeneweg in Heide (24 woningen) een uitzondering gemaakt. Want de uitgifte van de kavels in Heide verloopt boven verwachting voorspoedig. Dit komt doordat het dorp zo dicht bij Venray ligt.

In de regionale structuurvisie wonen voor Noord-Limburg is in 2016 afgesproken de overcapaciteit van bouwplannen met 40 procent terug te dringen. Plannen die niet passen bij de woningbehoefte moeten bijgesteld of geschrapt worden. Het doel is vraag en aanbod op de woningmarkt meer in balans te brengen. Zo ontstaat er ook meer ruimte voor kwalitatief goede plannen die aansluiten bij actuele vragen (woonhofjes en wooncoƶperaties) of de herontwikkeling van monumentale en maatschappelijke gebouwen zoals leegstaande scholen.

Aan de hand van enkele criteria, onder meer ruimtelijk en haalbaarheid, zijn alle bouwprojecten getoetst. Omdat er in de gemeente meer dan honderd plannen zijn, zijn in de kern Venray alleen bouwplannen van vijf of meer woningen tegen het licht gehouden. Voor de dorpen ligt het minimumaantal op drie. Bij individuele bouwkavels (zelfbouw) is de behoefte vaak vanzelfsprekend al aangetoond.

In het nieuwe bestemmingsplan van Venray is de plancapaciteit al verlaagd met ruim honderd woningen, onder meer op Servaashof en in Brabander. Het gaat in de vier dorpen om de plannen Molenhof in Blitterswijck, Kerkhoek in Oirlo, Burgemeester Ponjeestraat in Wanssum en om vijf ruime kavels in Vredepeel. Tevens is in Vredepeel het gemeentelijk bouwplan teruggebracht van zeven naar vier kavels. De eigenaren worden uitgenodigd voor een gesprek om te bekijken of er overeenstemming bereikt kan worden over de bouw van minder huizen.

In Geijsteren, Merselo, Oostrum, Smakt en Ysselsteyn is het niet nodig bouwplannen te schrappen omdat in deze dorpen nog ruimte is voor woningbouw. In Veulen is het programma al aangepast. Het plan De Vlies (13 woningen) is ingeruild voor 26 huizen op het dorpsplein.

Het voorstel staat op 29 augustus op de agenda van de commissie Wonen en het komt op 19 september in de gemeenteraad. Tevens wordt het plan negen maanden (29 september 2017 tot 28 juni 2018) ter inzage gelegd.