Bevriezen ozb kost vier ton per jaar

VENRAY | Door het bevriezen van de onroerendezaakbelasting (ozb) loopt de gemeente per jaar ruim vier ton aan inkomsten mis.

In de huidige raadsperiode 2014-2018 is de ozb jaarlijks verhoogd met de maximaal toegestane norm. Enkele oppositiepartijen verzetten zich hier al jaren tegen. Ze willen dat voortaan alleen nog de lagere inflatiecorrectie wordt toegepast of zelfs het nultarief wordt gehanteerd. De coalitie CDA-D66-Samenwerking heeft zich tot nu toe gehouden aan de afspraken in het coalitieakkoord. Toch lijkt er nu een opening te komen. Begin juli tijdens de behandeling van de voorjaarsnota is unaniem een motie aangenomen om de gevolgen van een lagere ozb-stijging in beeld te brengen. De maximaal toegestane stijging (macronorm) is 3,1 procent. Als het inflatiecijfer van 1,6 procent wordt toegepast dan vallen de ozb-inkomsten ruim twee ton lager uit. Bij het nultarief loopt het tekort op naar meer dan vier ton per jaar.De ozb is de grootste inkomstenbron voor gemeenten. In Venray brengt deze lokale heffing 13 miljoen euro per jaar op. Eigenaren van huizen betalen samen 5,6 miljoen euro. Huurders van woningen zijn sinds enkele jaren vrijgesteld van ozb. De niet-woningen, zoals bedrijfsgebouwen, scholen en kantoren, brengen de meeste ozb op. De eigenaren van deze panden betalen 4,4 miljoen euro en de gebruikers nog eens 3 miljoen euro per jaar.


Milieustation: twee piekdagen per week

VENRAY | Het milieustation kent twee piekmomenten in de week: op vrijdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur is het topdrukte evenals op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

Dan ontstaan er door de lange wachtrijen ook files op de Metaalweg. Tijdens deze piekmomenten komen er gemiddeld 85 bezoekers per uur, waarvan meer dan de helft (55 voertuigen) met alleen groenafval. Door uitbreiding met een braakliggend terrein voor groenafval zal er een betere doorstroming komen. De kosten voor de asfaltweg, verlichting, afrastering en extra registratiesysteem bedragen 170.000 euro.