'Geen behoefte aan bladkorven'

VENRAY | Inwoners van de gemeente Venray staan niet te wachten op de herinvoering van bladkorven. Dat blijkt uit een bewonersonderzoek over afvalbeleid.

Slechts 26 van de 790 deelnemers aan het onderzoek gaven aan graag blad- of tuinkorven terug te willen zien. In 2008 werden de bladkorven in Venray voor het laatst gebruikt. Ze stonden op 300 locaties en waren bedoeld voor het bladafval van de gemeentelijke bomen. In de praktijk werden de korven ook voor (grof) tuinafval gebruikt. Het gevolg was dat de bladzuiger de korven niet goed kon leegmaken. Bovendien was er dagelijks toezicht nodig om te voorkomen dat er verkeerd afval in gedumpt werd. Dat waren ook de redenen om vanaf 2009 geen bladkorven meer te plaatsen.

Bewoners kunnen nu gratis hun bladafval inleveren bij het milieustation. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Of de groene afvalcontainer wordt ermee gevuld. Uit het onderzoek blijkt dat de bewoners tevreden zijn over de huidige wijze van inzameling. Het milieustation krijgt het rapportcijfer 7,6 en de gft-container 7,7. De ophaalfrequentie, om de veertien dagen, is voor 64 procent van de deelnemers precies goed. Terwijl 27 procent aangeeft dat het ook minder vaak kan.