CDA is eruit met nieuwe wethouder

VENRAY | Het CDA kan begin volgende week de nieuwe wethouder te presenteren. Komend weekeinde neemt de fractie een besluit waarna de coalitiepartners D66 en Samenwerking geïnformeerd worden.

"De selectiecommissie heeft zijn werk gedaan. We hebben een geschikte kandidaat gevonden", zegt fractieleider Toon Loonen die nog niet met een naam naar buiten wil treden. "Er viel wel wat te kiezen want we hadden meerdere capabele kandidaten. Vanwege de zomervakantie heeft het allemaal wat langer geduurd." Het laatste woord is aan de negenkoppige CDA-fractie die de nieuwe wethouder kiest. Afgesproken is dat D66 en Samenwerking om instemming worden gevraagd.

Op de eerstvolgende raadsvergadering, op dinsdag 19 september, wordt de kandidaat-wethouder voorgedragen en er volgt een stemming in de gemeenteraad.

Op 21 juni werd het CDA – met twee wethouders in het college - verrast door het plotselinge opstappen van wethouder Lucien Peeters. De christendemocraten kondigden direct aan op zoek te gaan naar een opvolger. Dat stuitte op verzet van de vijf oppositiepartijen. De oppositie vindt de periode tot aan de verkiezingen in maart 2018 te kort voor iemand die nog ingewerkt moet worden. Daarom zouden de taken van Peeters beter herverdeeld kunnen worden over de andere drie wethouders. Bovendien vindt de oppositie de kosten te hoog. Mocht de nieuwe wethouder na de verkiezingen niet terugkomen dan heeft ie recht op twee jaar wachtgeld. Een kostenpost van 153.000 euro. "De kwestie van het wachtgeld was een onderdeel van de gesprekken. Er is een oplossing voor gevonden", aldus Toon Loonen.