Brug vervangt deel Ooijenseweg

BLITTERSWIJCK | De aanleg van de hoogwatergeul heeft ook gevolgen voor enkele paden en wegen in en om Blitterswijck en voor de reactivering van de oude Maasarm.

De Ooijenseweg is de verbindingsroute tussen Wanssum, Blitterswijck en Broekhuizenvorst/Broekhuizen. Door de komst van de brug in Blitterswijck komt een deel van de Ooijenseweg te vervallen. Dit wegdeel ligt in de af te graven verbinding tussen de Oude Maasarm en de hoogwatergeul in Wanssum. De Ooijenseweg kan hier pas worden afgesloten zodra de brug klaar en in gebruik genomen is. Het tijdstip is nog onbekend omdat nog niet alle gronden voor de bouw van de brug zijn verworven. Tijdens de werkzaamheden blijft de Ooijenseweg – al dan niet via een omleiding - open voor het verkeer en de omwonenden blijven bereikbaar.

De Wijnhoverweg komt waarschijnlijk helemaal te vervallen. Dit zandpad, zonder bewoners, is de verbinding tussen de Ooijenseweg en de Veerweg. Het pad heeft een recreatieve functie en dient als toegangsweg voor de aangrenzende gronden die deels worden aangekocht en afgegraven. De percelen die overblijven zijn straks bereikbaar via de Veerweg.

Het zandpad ten noorden van de Brugweg in Blitterswijck komt eveneens te vervallen omdat het binnen de contouren van de hoogwatergeul ligt. Het pad is de toegangsweg tot de aangrenzende percelen die ook worden afgegraven. Dit deel, ten noorden van de dorpskern, komt pas wellicht in 2019 aan de beurt omdat de grond niet eerder beschikbaar komt.

De gemeenteraad neemt op dinsdag 19 september een besluit om deze wegen in Blitterswijck en Wanssum aan de openbaarheid te onttrekken. Voorwaarde is dat eerst de omleiding of alternatieve route in gebruik moet zijn genomen. De provincie Limburg koopt de grond van deze wegen voor één euro per vierkante meter van de gemeente Venray.