Afsluiting wegen en paden in Wanssum

WANSSUM | Op De graafwerkzaamheden voor de hoogwatergeul starten op 20 november. Deze grote wateropvang, onder de Koninginnebrug naar Well, is een van de eerste projecten van de hoogwaterbescherming Ooijen-Wanssum. Door de hoogwatergeul worden paden en wegen in Blitterswijck en Wanssum – deels of helemaal - afgesloten en aan het verkeer onttrokken.

Door Henk Willemssen

De afsluitingen kunnen gevolgen hebben voor de bereikbaarheid. Aannemer Mooder Maas en het projectbureau Ooijen-Wanssum gaan bij de buurtbewoners op bezoek om de situatie te bespreken. Door vooraf uitleg te geven over de alternatieve ontsluitingswegen worden wellicht bezwaarschriften, en dus vertraging van de uitvoering, voorkomen.

De planning is dat de wegen eind 2017 of in het eerste kwartaal van 2018 worden afgegraven. Het tijdstip hangt ervan af of alle benodigde percelen zijn verworven.

Van Haalweide komt een deel van de geasfalteerde weg, met het zandpad, te vervallen. Omdat dit gebied binnen de contouren van de hoogwatergeul valt. Haalweide vormt de verbinding tussen de Maasstraat en De Kooy aan de noordzijde en de Parakkerweg aan de zuidkant. Voor bewoners aan de zuidkant van het af te sluiten wegdeel blijft Haalweide de verbindingsweg naar Wanssum. Het verkeer richting de Maas maakt straks gebruik van De Kooy die deels wordt verlegd.

Ook de parallelweg (deels geasfalteerd, deels zandweg) verdwijnt in het diepe water van de geul. De parallelweg loopt ten westen van de Brugstraat onder de Koninginnebrug door naar de Maasstraat. Het heeft niet alleen een recreatieve functie. De parallelweg wordt gebruikt om agrarische percelen tussen Maasstraat en Leigraafweg te bereiken. Er zijn hier geen aanwonenden, ook niet langs de zandpaden die op de parallelweg uitkomen. Agrariërs kunnen straks via de Maasstraat bij hun percelen komen.

De Leigraafweg, hoofdzakelijk een zandpad, is de verbinding tussen de parallelweg naast de Brugstraat en de Maasstraat. Deze weg, zonder bewoners, vormt de toegang tot de aangrenzende percelen en landbouwgronden die eveneens worden afgegraven voor de hoogwatergeul. Asfaltweg De Kooy verbindt Wanssum met recreatiepark De Kooy aan de Maas. Deze weg valt straks deels binnen de hoogwatergeul en wordt daardoor omgelegd. Tijdens de aanleg van het nieuwe wegdeel blijft het recreatiepark bereikbaar via de Maasstraat. De Brugstraat en de parallelweg verliezen deels hun verkeersfunctie door de komst van de nieuwe rondweg. Zodra de rondweg klaar is komen deze wegdelen te vervallen.