'Omzet kermis loopt wat terug'

Venray | Het slechte zomerweer en de vakantieperiode zorgen ervoor dat de omzetten bij verschillende kermisattracties lager zijn dan voorgaande jaren. Ook de kermisavonden in Venray trekken minder bezoekers. "Mensen liggen liever thuis op de bank een serie te kijken", meent kermisexploitant Johan van den Corput.

Door Willem Menting

Van den Corput stond op de Venrayse kermis met de Karimata en de Peter-Pan railway. Volgens hem was vooral het weer spelbreker. "We hebben op dinsdag echt een waardeloze dag gehad." Volgens de ondernemer laten kermisbezoekers in Limburg het al snel afweten als het regent. "Als er in Limburg een spatje regen valt, komen de mensen al niet meer. Dat is in de andere provincies wel anders. Daar schuilt iedereen even, maar ze gaan niet naar huis." Toch is de Noord-Hollandse exploitant duidelijk over de voor hem teleurstellende kermis. "We hebben gewoon te weinig klandizie gehad. Zo simpel is het eigenlijk. Een oplossing voor dat probleem heb ik niet. Over de hele linie zien we dat het wat minder wordt."
Zeker niet iedereen is negatief over het verloop van de kermis. Dries Leander verkoopt al zeven jaar churros op het kermisterrein. "De kermis leeft ontzettend in Venray. Als je bij de supermarkt de boodschappen afrekent, dan wenst de caissière je nog een fijne kermis. Dat zie je echt niet overal. Je merkt aan deze dingen dat het nog leeft in het dorp."
De ondernemer uit Breda had graag over de gehele linie wat meer omzet gedraaid, maar hij kijkt desondanks tevreden terug op de zes dagen in Venray. "We hebben dankzij de BinckBank Tour goede reclame gehad. De complete kermis is mooi op televisie geweest. Erg knap dat de gemeente twee van zulke evenementen tegelijkertijd kan organiseren. Wat dat betreft ben ik niet al te kritisch."
Desondanks heeft Leander nog wat wensen voor volgend jaar. "We moeten wel scherp blijven letten op veranderingen. De puntjes kunnen wat dat betreft nog wel op de i. We moeten volgend jaar proberen om nog meer mensen naar het kermisterrein te krijgen. Van het wielerevenement heb ik bijvoorbeeld nauwelijks geprofiteerd."
Ook Elles van Heuven van het Kermiscafé baalde stevig van de teruglopende klandizie. "Dit is ons vierde jaar in Venray en dit is het eerste jaar dat het qua omzet slecht is. De voorgaande jaren hebben we telkens een goede kermis gehad hier. Ik denk toch dat het weer een negatieve rol speel hierin."
De Rotterdamse stond met haar kraam op het Gouden Leeuwplein. "Onze locatie verdient volgend jaar wat meer aandacht. De deelnemers van de kroegentocht vonden ons wel, maar niet iedereen kwam langs onze kraam. Nu is het tijd om alles te evalueren. We moeten zorgen dat de kermis volgend jaar beter wordt."