'Indeling kermis anders'

VENRAY | Tijdens de kermisevaluatie in het gemeentehuis op woensdag klonken overwegend positieve geluiden. Ondanks dat het weer niet op alle dagen meezat. Zaterdagavond was het te fris en dinsdag was deels een verregende dag. Zondag en maandag waren toppers met ideaal kermisweer. De finish van de BinckBank Tour trok maandagmiddag veel extra publiek.

Door Henk Willemssen

De nieuwe route en de andere opstelling van de attracties viel niet bij iedereen in goede aarde. Exploitant Martin de Wit van Break Dance is de verhuizing van de Raadhuissstraat naar het Raadhuisplein slecht bevallen. "Ik heb dit jaar beduidend minder omzet gedraaid." Ook andere exploitanten vonden dat er op het kruispunt met de Stationsweg, bij brasserie Anno'54, een attractie als blikvanger ontbrak. Wethouder Ike Busser erkende het. Volgens hem was op advies van de brandweer en veiligheidsdiensten het kruispunt vrijgehouden. "Het had ook te maken met de BinckBank Tour. Hopelijk kan hier volgend jaar weer een echte kermishoek komen", aldus Busser.

Ieder jaar komt tijdens de evaluatie de 'strijd' tussen horeca en kermisexploitanten ter sprake. Van het voornemen om meer samen te werken is nog weinig terecht gekomen. Kermisexploitant Hans van Tol haalde opnieuw aan dat horecazaken te veel geluid produceren. Daarvan zijn sommige attracties de dupe, zoals de Kop van Jut. "Kermis is entertainen en het publiek vermaken", zei Van Tol. "Dan moet je je wel verstaanbaar kunnen maken. Die jongeman van de Kop van Jut deed het heel leuk, alleen werd hij door de harde muziek overtroffen."

De gemeente heeft op alle dagen het geluidsniveau gemeten. "Er zijn overtredingen geconstateerd en er zijn ook waarschuwingen uitgedeeld", vertelde Busser. Horecaondernemer Geert Pelzer haalde aan dat de kermis steeds meer een buitenfeest is geworden. Het publiek komt nog amper binnen in de kroegen. Die trend is volgens Pelzer ingezet sinds de invoering van het rookverbod. Het gevolg is dat tapkranen buitenstaan en bandjes niet meer in maar voor het café spelen. Dat gaat weer ten koste van de toch al krappe buitenruimte.
Politie en Rode Kruis spraken van een veilige en gemoedelijke kermis. Er deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. De ambulance is geen enkele keer op het kermisterrein verschenen. Van de vijftig bezoeken aan de EHBO-post werden er vier doorverwezen naar de huisartsenpost en eentje naar het ziekenhuis.