Uitbesteding beheer gebouw Jerusalem

VENRAY | Het beheer van het gebouw van kunstencentrum Jerusalem aan de Heuvelstraat in Venray wordt voor een jaar uitbesteed aan HOD Leegstandbeheer.

De gemeente wil als eigenaar af van de verhuur van het pand en daarbij behorende administratieve en technische taken. Met HOD is een tijdelijke overeenkomst gesloten tot 1 september 2018. Het vastgoedbedrijf heeft veel ervaring met het beheer, exploitatie en verhuur van leegstaande gebouwen.

Kunstencentrum Jerusalem houdt na de zomer op te bestaan. De ruimten in het gebouw worden verhuurd voor culturele of maatschappelijke activiteiten. Voormalige docenten van Jerusalem kunnen als zzp'er hun lessen blijven geven in het pand aan de Heuvelstraat. Maar ze kunnen ook voor een andere locatie kiezen. Zeker is al dat Danshuis Venray en Dizzy Dance onderdak krijgen in het Jerusalem-gebouw. Voordat het kunstencentrum er in 1999 zijn intrek nam was het pand in gebruik door scholengemeenschap Jerusalem dat na de grote scholenfusie opging in het Raayland College.

De gemeente vindt dat ze te weinig kennis in huis heeft om het gebouw goed te kunnen beheren. Momenteel is nog slechts 20 procent van de ruimten verhuurd. Door een flexibele manier van werken moet HOD de exploitatie van het gebouw zien rond te krijgen. HOD is onderdeel van moederbedrijf Facilicom dat veel overheidsgebouwen beheert en exploiteert.

HOD krijgt een vergoeding van 5.900 euro per maand. De jaarovereenkomst kan nog met twee keer twee maanden worden verlengd. Daarna volgt er een aanbestedingsprocedure voor een definitieve oplossing.

HOD gaat ook de overeenkomsten opstellen met de nieuwe huurders, evenals het innen van de huurinkomsten. Het technisch beheer wordt uitgevoerd door Facilicom. Afgesproken is dat dit bedrijf de beide huismeesters, die in dienst zijn van kunstencentrum Jerusalem, overneemt via het 'van werk naar werk traject'. Daardoor gaat de kennis van het gebouw niet verloren en bespaart HOD op de personeelskosten. De twee huismeesters krijgen een detacheringsovereenkomst.