De prijswinnaars van de kermis 2017 samen op de foto.
De prijswinnaars van de kermis 2017 samen op de foto. Foto: Henk Lammen

De beste kermisattracties 2017!

Venray | Tijdens de evaluatie van de kermis in het Venrayse gemeentehuis werden woensdagmorgen traditiegetrouw de kermisprijzen uitgereikt. Die zijn vernoemd naar kermiscoryfee George Reemer die al jarenlang met het Lunapark te gast is in Venray.

Door Henk Lammen

De jury bekroonde Around the World (grote zweefmolen) van Johannes Dauphin met de titel beste attractie in de categorie grootvermaak. Van de 213 uitgebrachte stemmen ging 25 procent naar deze attractie. Op de plaatsen twee en drie eindigden respectievelijk de Turbo Polyp en Mega Luna Park.

In de categorie kindervermaak ging de prijs dit jaar opnieuw naar de bootjesmolen van Geert Eeringa. Hij kreeg van de 209 uitgebrachte stemmen eveneens 25 procent. In deze categorie werd de nostalgische draaimolen tweede en Peter-Pan Railway derde. De beste verkoopzaak werd uiteindelijk Candy Beach (suikerspin) van Mattea Jagers-Muliedda. In totaal brachten 232 kermisbezoekers een stem uit in deze categorie. Candy Beach mocht zich verheugen met 24 procent van de stemmen.

Daarnaast werden er twee toppertjes uitgereikt aan twee kermisattracties die net buiten de prijzen vielen, maar volgens de jury wel een eervolle vermelding verdienen. De toppertjes gingen naar de poffertjeskraam van de familie Van Meetelen, sinds mensenheugenis present op de Venrayse kermis, en het behendigheidsspel Mad Mill van Dirk de Vries. Een speciaal toppertje was er voor Harrie Messemaeckers die al vijftien jaar op vrijwillige basis de Venrayse kermis promoot, onder andere met zijn eigen kermis website. "Dit had ik absoluut niet verwacht", aldus Messemaeckers die naast zijn promotiewerkzaamheden voor de kermis deel uitmaakt van de jury die de attracties in Venray beoordeelt. De kermisbezoekers konden dit jaar ook een stem uitbrengen via de website www.toponderzoek.com/kermisprijzenvenray van het bureau Toponderzoek in Horst.

In opdracht van de gemeente Venray voert dit bureau een onderzoek uit naar de organisatie en de beleving van de kermissen in de gemeente. Voor het onderzoek wordt de mening van bezoekers, kermisexploitanten, horeca en bij de kermis betrokken ambtenaren gevraagd. De onderzoekers spreken ook met vertegenwoordigers van de dorpen.

Het gemeentebestuur wil met het onderzoek zo objectief mogelijk de sterke en de minder sterke punten van de kermissen in Venray en de kerkdorpen in beeld brengen. Ook wil de gemeente weten waar in de toekomst kansen liggen voor de kermissen en welke bedreigingen er zijn. De uitkomsten van dit onderzoek worden in het najaar verwacht.