Peter Sagan versloeg met enkele millimeters verschil Phil Bauhaus.
Peter Sagan versloeg met enkele millimeters verschil Phil Bauhaus. Foto Rikus ten Brücke

Sagan steelt show

Venray | De kermis in Venray was afgelopen maandag een attractie rijker. Wielrenner Peter Sagan stal namelijk de show tijdens de eerste etappe van de BinckBank Tour. De wereldkampioen zegevierde voor het oog van duizenden toeschouwers op de Noordsingel, haalde gekke capriolen uit op zijn fiets en speelde verstoppertje in Venray.

Door Willem Menting

Honderden fans van Sagan verzamelden zich maandagmiddag bij de teambus van BORA-Hansgrohe. Iedere wielerfan probeerde een glimp op te vangen van de Slowaakse wereldkampioen. De ritwinnaar nam immers vlak na zijn overwinning de tijd voor foto's en handtekeningen. Hij maakte zelfs een wheelie op de Noordsingel voor het oog van uitzinnige wielerliefhebbers. Bij de rennersbus liet hij zich na de huldiging en persconferentie niet meer zien. Sagan had zelfs zijn eigen camper meegenomen, maar ook daar verscheen hij niet meer. De camper en bus vertrokken, zonder Sagan. Veel fans bleven gedesillusioneerd achter.

De anticlimax deerde de liefhebbers niet. Ze hadden hun held immers al zien winnen. Daar was ook Sagan apetrots op. "Het was een snelle sprint. Mijn lichaam kwam als tweede over de streep, maar mijn fiets was als eerste en dat telt", zei de publiekslieveling. "Ik heb al een paar keer op zo'n manier verloren, dus ik ben blij dat ik nu wat geluk heb." De Duitser Phil Bauhaus kwam een banddikte te kort om Sagan te verslaan. Magnus Cort Nielsen uit Denemarken werd derde voor de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen. Sagan was niet de enige publiekstrekker in Venray. Ook lokale held Mike Teunissen uit Ysselsteyn had de nodige fans aan het parcours staan. "Het was echt leuk om door mijn eigen regio te fietsen. Nu kon ik mijn trainingsronde een keer tijdens een wedstrijd rijden", zei Teunissen enthousiast. De wielrenner kon zijn ploeggenoten dan ook de nodige tips geven over het parcours. "Dat heeft volgens mij wel een mooi resultaat opgeleverd."

Teunissen kreeg zondag pas te horen dat hij mocht starten tijdens de eerste etappe van de BinckBank Tour. Dat besluit leidde tot blijdschap bij de renner en zijn fans. Toch was Teunissen niet de grootste publiekstrekker van zijn ploeg. Tom Dumoulin trok namelijk de meeste aandacht naar zich toe. Tijdens het uitrijden verzamelden zo'n 200 fans zich voor de bus van Team Sunweb om Dumoulin aan het werk te zien. De winnaar van de laatste Giro d'Italia nam daarna ruim de tijd voor handtekening en foto's. Hij deelde zelfs wat bidons uit aan de jongste fans. Toch kon ook Dumoulin niet oneindig de tijd nemen voor selfies. De ploegleiding sommeerde hem om naar binnen te gaan. Het circus moest door naar de volgende bestemming. Het wielerspektakel was sowieso een goede reclame voor Venray. Met de helikopter werden het centrum en de kermis op de landelijke televisie in beeld gebracht en de koers verliep vlekkeloos. "De wielrenners rijden over een verbrede rotonde. Dat heeft de gemeente speciaal voor deze ronde gerealiseerd. De complimenten voor de lokale organisatie", riep de omroeper door de speakers tijdens de wielerkoers. Venray staat er dus goed op in wielerland. Niet alle fans staan op de foto met hun held, maar iedereen heeft zijn held wél van dichtbij kunnen meemaken.