Fipronilschade in Venray valt mee

YSSELSTEYN | Maandagmiddag bij huize Hubers aan de keukentafel. Onophoudelijk gaat de telefoon. "Dat was de NOS", zegt Eric Hubers. "Ze willen weer langskomen. Ook L1 blijft bellen. Ik ben nu al zo vaak op tv geweest. Jinek wilde me vanavond in het programma hebben, maar ik heb ditmaal afgezegd."

De Ysselsteynse kippenhouder en LTO-bestuurder is ineens een bekende Nederlander. Op de keukentafel prijken de 'trofeeën'. Twee houten wijnkistjes van Nieuwsuur, een bierpakket van EenVandaag en een bierglas met het logo van Jinek. "Ze halen me thuis op met een taxi en brengen me weer terug. Het is onvoorstelbaar al die media-aandacht. Vanochtend om zeven uur was ik alweer op de radio. Het zal ook wel de komkommertijd zijn…", verwacht hij.

Ondanks alle hectiek blijft hij kalm en staat iedereen geduldig te woord. Aan zijn eigen bedrijf komt hij amper nog toe. "Gelukkig helpen mijn vrouw Marga en de kinderen goed mee."

Venray is een kippengemeente. Op veertig bedrijven scharrelen ruim 4,3 miljoen kippen rond, waarvan 3,8 miljoen leghennen. Slechts twee bedrijven, allebei uit Ysselsteyn, staan op de zwarte lijst van de NVWA. Bij een bedrijf zijn vorige week al de kippen geruimd. "Het ging om één stal met oudere hennen", weet Hubers. "Hier valt de schade gelukkig mee." Dit voorjaar stond het bedrijf Chickfriend nog op de landbouwbeurs in de Evenementenhal in Venray.

Wat brengt de toekomst? "Het vertrouwen van de consumenten is behoorlijk geschaad", zegt Hubers. "Terwijl het ei steeds populairder werd. Al tien jaar op rij stijgt de consumptie. En het ei was nog nooit zo veilig. Ik verwijt de puimveehouders niet dat ze in zee zijn gegaan met een dubieus bedrijf. We moeten hier wel een les uit trekken…" De fipronilaffaire zal nog lang nadreunen. Woensdag zat hij aan tafel met staatssecretaris Martijn van Dam. Hij hoopt dat de overheid over de brug komt. Al is het maar om tijdelijk kredieten te verstrekken zodat de pluimveehouders hun bedrijf overeind kunnen houden.