'Dit is een ramp voor de pluimveesector'

YSSELSTEYN | Eric Hubers (51) uit Ysselsteyn is sinds 2012 LTO-voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij. Hij beleeft momenteel de meest hectische periode als bestuurder. "Twee keer was er een uitbraak van vogelgriep, in 2014 en 2016. Dat was heel intensief en bedreigend. Ik dacht dat het niet erger kon. Maar deze affaire met fipronil slaat werkelijk alles."

Door Henk Willemssen

Hubers spreekt van een ramp voor de sector. "Er zijn criminele feiten gepleegd waardoor pluimveehouders buitengewoon zwaar zijn getroffen." De beschuldigende vinger wijst naar het bedrijf Chickfriend uit Barneveld. Dat had een 'wondermiddel' om stallen grondig en langdurig te vrijwaren van bloedluis. Zo'n tweehonderd van de duizend pluimveehouderijen in Nederland gingen met Chickfriend in zee. De gevolgen zijn niet te overzien. Hij verwijt de pluimveehouders geen naïviteit. "Dat bedrijf komt heel professioneel over. Het zijn twee hardwerkende jongemannen. Ze werken netjes, boeken resultaat en stralen vertrouwen uit." Bloedluis is hardnekkig in kippenstallen. Hubers deed, zoals verreweg de meeste kippenhouders in de gemeente Venray, geen zaken met Chickfriend. "Ik werk met een bedrijf uit Son. Ook heb ik wel eens een alternatieve methode gebruikt. Ik ben al dertig jaar kippenhouder en het is en blijft een lastig probleem."

Veel pluimveehouders zitten met een dilemma: ruien of ruimen. Kippen kunnen tijdelijk op dieet worden gezet waardoor ze in de rui komen en vet – waarin fipronil zich nestelt – verliezen. "Volgens wetenschappers zouden de kippen na vier tot zes weken vrij zijn van fipronil. Maar garanties zijn er niet", weet Hubers.

Kippen beginnen na twintig weken eieren te leggen, ze blijven tachtig tot honderd weken productief. "Het ligt er vooral aan hoe oud de kippen zijn. Als je oudere hennen hebt en je hebt al nieuwe besteld bij de opfokker, dan kun je ze beter ruimen. Al klinkt dat woord heel beladen. Bij jongere hennen die net aan de leg zijn kun je beter 'detoxen' en ze daarna weer aan de leg krijgen. In de hoop dat de eieren dan helemaal schoon zijn. Het is een moeilijke afweging. Sommige kippenboeren zijn in paniek en ze willen het liefst van alle kippen af en direct alle verlies nemen. Maar het is zonde om goede, gezonde kippen dood te maken. Zoals het ook zonde is dat veel eieren nu ten onrechte worden weggegooid."

Volgens Hubers zijn veel pluimveehouders financieel ook niet in staat om al hun hennen weg te doen. Een nieuwe jonge legkip kost 5 euro. "Dat praat je al gauw over een over een half miljoen euro schade. Dat is alleen al de waarde van de kippen."