Afbeelding
Foto:

Apetrots op beste vriendin

Venray | Ze is apetrots op haar beste vriendin Kika van Es. Myrthe Moorrees zag de voetbalster zondagavond in Enschede Europees kampioen voetbal worden. De voetbalster van FC Twente was er als toeschouwer bij. Op het laatste moment viel de Venrayse buiten de selectie en werd ze eerste stand-in. "Jaloers ben ik niet. Ik ben erg blij voor de meiden."

Door Willem Menting

Ondanks dat Moorrees niet als voetbalster in actie kwam tijdens het EK, maakte ze het toernooi van dichtbij mee. "Ik mocht op het besloten kampioensfeest komen en ook voor de huldiging heb ik een uitnodiging gekregen. Tijdens het feest zijn we tot in de late uurtjes doorgegaan. Ik heb geen alcohol gedronken. Ik moet wel aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen denken."

Tot de start van het EK op 16 juli trainde Moorrees mee met de Oranje Leeuwinnen. De Limburgse hield al rekening met het feit dat ze zou afvallen voor het hoofdtoernooi. "Ik wist dat het erg moeilijk zou worden. Ik heb er wel alles aan gedaan om er toch bij te zitten. Helaas is dat niet gelukt. Toen het toernooi eenmaal bezig was, begon het natuurlijk wel te kriebelen."

Moorrees was als toeschouwer aanwezig bij de openingswedstrijd en bij alle duels van Oranje in de knock-outfase. Tijdens de andere wedstrijden zat ze voor de buis op haar vakantieadres in Gran Canaria. "Via de telefoon heb ik dagelijks contact gehad met Kika. De speelsters mochten tijdens het toernooi ook af en toe mensen uitnodigen in het hotel. Zo heb ik ook nog de kans gekregen om haar te spreken." Moorrees en Van Es spelen volgend jaar samen bij FC Twente.

Het tweetal kreeg in het verleden onder meer training van Jan Trienekens. De huidige trainer van het eerste vrouwenteam van SV Venray genoot de laatste weken volop van het vrouwenvoetbal. "Ik heb Dominique Janssen, Kika van Es en Lieke Martens bij Venray getraind. Dat zij nu de beste van Europa zijn maakt mij ook trots." Volgens Trienekens plukt het complete vrouwenvoetbal de vruchten van dit succes. "Ik denk dat er wel 20.000 nieuwe aanmeldingen bij de KNVB binnenkomen. Dat zou een geweldig succes zijn", zegt Trienekens opgetogen. De Limburger is ook regiocoach bij de KNVB. "Je ziet dat de kwaliteit met sprongen vooruit gaat. Nu is het ook aan de clubs om de vrouwentak verder uit te bouwen. Het vrouwenvoetbal heeft in ieder geval geweldige reclame voor zichzelf gemaakt. Als je ziet hoe spontaan en enthousiast die meiden waren tijdens interviews. Dat was geweldig. De sceptici zijn helemaal om."

Moorrees sluit zich aan bij Trienekens. "We hebben het vrouwenvoetbal definitief op de kaart gezet. Bij de huldiging in Utrecht waren tienduizenden mensen. Dat was echt geweldig. Dit toernooi was zo belangrijk voor het voetbal. Dit succes levert meer sponsoren op en iedereen krijgt een positieve boost." Sinds haar vakantie ligt de focus volledig bij FC Twente. Bij PSV had de middenvelder het niet meer naar haar zin. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en omgeving. FC Twente heeft mij deze kans gegeven. Het is voor mij een stap hogerop. De club strijdt ieder jaar voor het kampioenschap en dat wil ik ook." Van Es wordt donderdagavond in haar geboorteplaats Boxmeer gehuldigd. Moorrees moet die huldiging laten schieten. "Ik moet trainen in Hengelo, dus ik ben er helaas niet bij."