Trudi (links) en Gerda haken met het breicafé van Eva voor het goede doel.
Trudi (links) en Gerda haken met het breicafé van Eva voor het goede doel. Foto: Henk Lammen

Gerda en Trudi op recordjacht

Venray | De Nije stichting uit Hengelo luistert haar 10-jarig bestaan op met een recordpoging: 10.000 meter gehaakte vlaggetjes aan elkaar binden tot één lange slinger. De stichting krijgt daarbij hulp uit het hele land. Gerda Janssen uit Venray en Trudi Goosens uit Heide hebben het initiatief omarmd. "Het is enorm gezellig om mee te doen en het is voor het goede doel."

Door Henk Lammen

Debby Nijenhuis, oprichtster van de Nije stichting, is er weer in geslaagd om een ludieke actie te verbinden aan een belangrijke datum voor de stichting. "Ik zeg altijd dat je in je leven je eigen slingers moet ophangen en ineens kreeg ik dit totaal bizarre idee: een record slingers maken. Tja, wie niet groot droomt… Ongeveer 40.000 vlaggetjes hebben we nodig voor een record. En hoe gaaf zou het zijn als we dat halen in ons jubileumjaar!" De grootste droom volgend jaar is de realisatie van de Nije Hoeve: een multidisciplinair centrum voor (na)zorg en ondersteuning bij kanker. In het hele land zijn mensen aan het haken geslagen om het doel te halen: een nieuw wereldrecord en vermelding in het Guinness Book of World Records en een steentje bij te dragen aan de realisatie van het centrum. Het breicafé van EVA vrouwencentrum in Venray ondersteunt de recordpoging. "Een van onze deelnemers, Karin Klaassen, wees ons op de poging. We waren meteen heel enthousiast. Vele handen maken licht werk, nietwaar?", zegt Trudi Goosens. "En het is enorm leuk om te doen", vult Gerda Janssen haar aan. "We zeiden dan ook meteen, dat gaan we doen. Iedereen binnen het breicafé verleent medewerking. Samen gaan we dit prachtige initiatief steunen."

De Nije stichting is ruim tien jaar geleden begonnen om iedereen die te maken krijgt met kanker bij te staan en waar mogelijk de kwaliteit van leven te verhogen. Momenteel doet de stichting dit vanuit het Nije Huis in Hengelo. Na de recordpoging worden de slingers per tien meter verkocht en komt de opbrengst ten goede aan de realisatie van de Nije Hoeve. Het breicafé van Eva gaat zich met alle deelnemers inzetten om de langste slinger te maken. Iedere dinsdagmiddag komen de deelnemers in het vrouwencentrum bij elkaar om te breien, haken, borduren en kaarten maken. "Maar de komende tijd ligt de focus echt op het haken van vlaggetjes. Hoe meer wij er maken hoe dichter het wereldrecord er aan gaat", lacht Trudi. Gerda: "Het record staat nu op zeven kilometer aan vlaggetjes. Het streven van de stichting is om tien kilometer te halen. We weten waar we het voor doen. Na de recordpoging gaat een deel van de vlaggetjes naar de kinderafdelingen oncologie van ziekenhuizen in het hele land, de rest wordt verkocht en gaat naar de Nije stichting voor het nieuwe centrum." Beiden zijn er het over eens: "Het goede doel spreekt ons enorm aan. Bovendien is het enorm leuk om te doen. Het vergroot ook de saamhorigheid van ons groepje. Je stimuleert elkaar. Vaker stellen we elkaar al de vraag 'hoeveel vlaggetjes heb jij al af?' We hebben een heel divers groepje, de jongste is vijftien jaar, de oudste 80. Het klikt prima." Mensen die het initiatief willen steunen, zijn op dinsdagen van 13.00 tot 15.30 uur van harte welkom in het breicafé van Eva aan de Dr. Poelsstraat 8 in Venray.