Nieuw zwembad is nog duurder

VENRAY | De gemeente heeft nauwelijks een keuze om een zwembad voor Venray te behouden. Nieuwbouw valt nog duurder uit dan een nieuwe overeenkomst met Laco aangaan voor De Sprank voor de komende twintig jaar.

In opdracht van de gemeente berekende het bureau Drijver en Partners dat de bouw van een nieuw vergelijkbaar zwembad ruim 5,5 miljoen euro gaat kosten. De nieuwe accommodatie zou wellicht wat meer bezoekers kunnen trekken. Maar de concurrentie is groot in deze regio met de vakantieparken van Overloon (Landal De Vers) en America (Center Parcs Meerdal en Limburgse Peel) in de nabijheid.

Drijver en Partners berekent dat bij nieuwbouw rekening moet worden gehouden met een exploitatietekort van 432.500 per jaar. Het huidige zwembad draait, volgens exploitant Laco, met een verlies van jaarlijks drie ton. Daarvan gaat de gemeente in de nieuwe overeenkomst, die op 1 mei 2018 ingaat, 225.000 euro voor haar rekening nemen. Dat is meer dan de huidige bijdrage van 203.000 euro. De resterende 75.000 euro haalt Laco uit commerciƫle activiteiten zoals fitness, sauna en horeca.

Het zwembad brengt jaarlijks een half miljoen euro op. Daar staan acht ton aan kosten tegenover. Personeelslasten (420.000 euro) vormen de grootste kostenpost, gevolgd door energiekosten van 150.000 euro.

Laco, dat vanaf mei 2018 ook eigenaar is van De Sprank, gaat in de komende jaren 2,1 miljoen euro investeren in energiebesparende en duurzame maatregelen. Dit betekent een extra kostenpost van ruim een ton per jaar. Die denkt Laco weer terug te verdienen door te besparen op onderhouds- en energiekosten.