'Brutale fraudeur leefde jarenlang in ongekende luxe'

Roermond | Tegen Jean P. uit Venray is dinsdagmiddag één jaar cel geëist vanwege uitkeringsfraude, vuurwapenbezit en witwassen. De officier van justitie vroeg daarnaast om een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur voor Stephanie W., de 28-jarige partner van P.

Door Willem Menting

Zelden zag hij zo'n brutale vorm van uitkeringsfraude. De aantijgingen van officier van justitie Martin Scharenborg waren niet misselijk voor P. "Ik heb veel meegemaakt, maar ik ben echt verbaasd over deze zaak. P. leefde alsof hij de kerstman en sinterklaas tegelijkertijd was. Het luxe leven dat zij leidden, heeft voor onbegrip bij de buitenwereld gezorgd'', zei Scharenborg verontwaardigd.

Als uitkeringsgerechtigde schafte P. met zijn partner verschillende luxegoederen aan. Zo betaalden zij onder meer 6400 euro voor een tv, 2000 euro voor een bankstel en 4676 euro voor velgen en ruim 1000 euro voor een matras. In totaal ontving P. in de periode van 9 januari 2009 tot en met 31 oktober 2014 101.000 euro ten onrechte van de gemeente Venray. P. heeft dat bedrag voor een deel al terugbetaald aan de gemeente.

De verdachte kon tegenover de rechtbank niet verklaren waar hij al die dure goederen van betaalde. Scharenborg haalde diverse rekeningen aan van duizenden euro's die allemaal contant waren afgerekend. "Dit zijn bedragen die op geen enkele wijze bij een uitkeringsgerechtigde horen'', foeterde Scharenborg.

P. ontving jarenlang ten onrechte een uitkering. Hij verzweeg tegenover de gemeente dat hij vanaf 2010 samenwoonde met W. en dat hij vermogend was. Toen het stel een gezamenlijke uitkering ging aanvragen, liepen zij uiteindelijk tegen de lamp. Bij de gemeente was een tip binnengekomen dat P. in een dure auto reed en luxe goederen kocht. De gemeente zorgde ervoor dat de P. en zijn partner één maand werden geobserveerd. Daaruit bleek onder meer dat P. bijna dagelijks ging bijklussen in een autogarage. Uiteindelijk werd de woning van het tweetal in Venray binnengevallen.

Bij de inval werd duidelijk dat de woning vol met luxegoederen stond. Bij de huiszoeking werd onder meer ruim 17.000 euro aan contanten gevonden een vuurwapen met meerdere patronen. Het wapen zou volgens P. zijn achtergelaten door een inbreker. ''Voor die inbraak hebben we ook aangifte gedaan'', vertelde de verdachte in de rechtbank in Roermond. Scharenborg geloofde de uitleg van de verdachte niet. In de woning waren immers 26 patronen aanwezig en een deel van die munitie was voor een ander wapen.

De partner van P. wist van de aanwezigheid van het wapen in de woning. Het tweetal had zelfs al een keer ruzie gehad over het vuurwapen. Na die aanvaring zou P. het wapen uit de woning verwijderen. Uiteindelijk besloot hij het wapen te verstoppen."Ik dacht dat het wapen weg was. Ik was absoluut niet blij met dat ding'', vertelde W..

Zij wordt niet verdacht van uitkeringsfraude, maar van heling. De uitkering stond alleen op naam van P.. W. genoot echter volgens de officier van justitie wel van de luxe. "Ze hebben heel lang erg goed geleefd. Van de meeste uitgaven hebben ze nog steeds plezier. Ze hebben een complete opgeknapte woning. Het is verbazingwekkend. Waar hebben zij het van betaald", zei Scharenborg met enige verbazing.

Hoe P. en zijn partner aan de grote sommen geld kwamen, werd in de rechtbank niet duidelijk. Slechts een deel van het geld werd verklaard. Bij een straatprijs won P. 7000 euro en het duo zou 15.000 euro geleend hebben van een bevriende familie. Dat laatste bedrag werd bij de huiszoeking in de slaapkamer gevonden. P. kluste jarenlang wel wat bij, maar van die opbrengsten kon hij de luxegoederen nooit betalen. De verdachte gaf wel toe dat hij inkomsten uit zwartwerk verzweeg tegenover de sociale dienst en de gemeente. Nadat het tweetal tegen de lamp liep, zijn zij gaan werken. W. werkt als schoonmaakster en P. als pizzakoerier. De grote onverklaarbare stromen geld moesten volgens de officier van justitie dan ook uit het illegale circuit komen.

De officier van justitie eiste tegen W. geen celstraf vanwege de thuissituatie. Zo wonen er drie kinderen bij het stel waarvan er één extra aandacht behoeft. "Toch was het ook voor haar kantje boord vind ik", zei Scharenborg. De rechtbank in Roermond doet op dinsdag 15 augustus uitspraak.