Monumentendag in Merselo

Merselo | De Open Monumentendag 2017, met als thema Boeren, Burgers en Buitenlui, vindt plaats in Merselo op zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Het thema verbindt stads- en plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan of zonder vaste woonplaats. Met deze begrippen wordt in feite iedereen aangesproken en met de uitroep: Boeren, burgers en buitenlui trok in vroegere tijden de stadsomroeper de aandacht van het publiek: Hoort zegt het voort. Molen Nooit Gedacht, viert haar 150-jarig bestaan en dat is, mede in het kader van het thema, de aanleiding om de Venrayse Open Monumentendag dit jaar in Merselo te organiseren. Molen Nooit Gedacht draait en maalt van 11.00 tot 17.00 uur. Om 12.00 uur is het officieel openingsmoment bij de molen met medewerking van wethouder Martijn van der Putten (monumentenzaken), Jan Timmers, (bouwhistoricus), die uitleg geeft over de bouwgeschiedenis van enkele boerderijen en een muzikaal intermezzo door koor de Liederentafel uit Venray. Van 13.00 tot 16.00 uur kan een aantal boerderijen bezocht worden. Op deze locaties zijn ook aanvullende activiteiten door Imkersvereniging Venray en Museum de Peelstreek uit Ysselsteyn. Bij de molen is een schooltje ingericht waar Frits Linssen Venrayse les geeft. Schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan presenteert zich in uniform, vertelt over oude vaandels en geweren en laat zien hoe kogels gemaakt worden. Kruisen en Kapellen heeft een stand. Martin Manders maakt tinnen soldaatjes en Gerri Vollenberg spint wol. Kinderen kunnen broodjes en koekjes bakken en speelgoed uitproberen waarmee kinderen honderd jaar geleden speelden, of verkleed als Ot en Sien op de foto. Schaapherder Jan Manders geeft met zijn hond demonstraties schapen drijven en er kan een ritje gemaakt worden in het rijtuig van Jaap Hendrix. Theo van Wee en Wiel Geraats zorgen met hun draaiorgel voor een vrolijke muzikale noot en Cumulus Paragliding Noord Limburg geeft demonstraties. Heemkunde stichting 't Raokeliezer geeft rondleidingen in de St. Johan de Doper kerk. De toegang is gratis en de dag wordt om 17.00 uur afgesloten bij de molen.


Cursus Excel

Venray | Seniorservice Venray start op vrijdag 6 oktober met een cursus Leer programmeren in Excel en zet de toepassing naar uw hand. Bij voldoende aanmeldingen wordt er een tweede groep gevormd op de donderdagavond. Belangstellenden van alle leeftijden kunnen informatie vragen of zich aanmelden via e-mail jos.linders@home.nl of telefoon
06-20019296.