Cultuureducatie op basisscholen

Venray | Kinderen zo breed mogelijk kennis laten maken met cultuur. Dat is de basis van het plan Van Muziek naar Cultuur in de klas.

De gemeente heeft besloten subsidie beschikbaar te stellen voor dit toekomstplan wat vanaf het schooljaar 2018-2019 in werking gaat. Tijdens het overgangsjaar (2017-2018) krijgen de kinderen de gebruikelijke muzieklessen. Cultuureducatie draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van ieder kind. Via cultuureducatie leren kinderen over elkaar, zichzelf en de wereld. Met dit plan voor cultuureducatie wordt een stevige basisvoorziening gelegd voor alle basisscholen. Scholen kunnen vervolgens op basis van hun vraag een pluspakket afnemen, dat door Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) gefinancierd wordt. Wethouder Jan Loonen: "Met dit toekomstplan beogen wij een basis te leggen voor een goed cultureel klimaat in de gemeente, waarvan naar verwachting zowel de cultuuraanbieders als het verenigingsleven hun vruchten gaan plukken. "

Het schooljaar 2017 -2018 wordt gebruikt als overgangsjaar waarin Muziek de klas in de huidige vorm doorgaat. Ondertussen start een werkgroep met vertegenwoordigers van het onderwijs en de culturele aanbieders met het nieuwe proces onder coördinatie van Cultura Venray. Het is de bedoeling om vanaf januari 2018 te starten met een pilot in de nieuwe vorm op een of twee basisscholen.


Rioolheffing daalt licht

Venray | Er gaat in Venray de komende jaren veel gebeuren rond hemel- en afvalwater. Op een groot aantal plaatsen gaat de gemeente de komende jaren werken aan de riolering en het hemelwatersysteem.

Ook het stimuleren van afkoppelen van regenwater op eigen terrein gaat door. Toch heeft dat voor de inwoners geen vervelende financiële gevolgen. Integendeel, het tarief rioolheffing gaat in 2018 nog een beetje omlaag, met 0,5 % oftewel ongeveer één euro. Burgemeester en wethouders hebben het nieuwe gemeentelijk rioleringsplan (GRP) goedgekeurd. Het herinrichten van de bomenbuurt en de dorpsontwikkelplannen van Geysteren en Leunen opgenomen in de werkplanning. Door klimaatverandering worden we vaker met neerslag geconfronteerd waar een rioolstelsel niet op berekend is. Venray kiest ervoor om bij extreme regenval naast afvoer via buizen onder de grond ook bovengronds water af te voeren. Steeds meer zullen grasvelden, groenstroken en andere minder gevoelige delen van de openbare ruimte, lager worden aangelegd om water te bufferen tijdens hevige buien. Dit alles om huizen en bedrijven droog te houden tijdens deze extreme weersituaties. Nieuwe woningen daarentegen worden hoog genoeg gebouwd, zodat de bewoners ook bij extreme regen droge voeten houden. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van 80 jaar, is Venray pas na 2050 aan grootscheepse vervanging en renovatie van het rioolstelsel toe. Het nieuwe plan komt op 19 september aan de orde in de gemeenteraad.