Afbeelding
Foto:

Rake Kwasten slechten De Muur

Overloon | Niet zelden was en staat een muur voor de scheiding van culturen en volkeren. Dus was De Muur voor vier amateur-kunstenaars een logisch thema voor hun bijdrage aan het grensoverschrijdende culturele festival Schijt Aan De Grens dat op 26 en 27 augustus op vier locaties op de grens van de gemeenten Venray (Limburg) en Boxmeer (Noord-Brabant) plaatsvindt.

Tussen de muziekpodia, drank- en eettentjes zijn bijvoorbeeld alleen al op de locatie 't Helder in Overloon zo'n 25 kunstenaars actief. Vier van hen, Peter Peeters, Anton Biemans, Wim Custers en Kees Moerkerk treffen elkaar wel vaker tijdens het beoefenen van hun hobby, maar voor Schijt Aan De Grens hebben ze de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk project. "Over de muur en de muur over", zegt Kees Moerkerk. Dit viertal, zich presenterend onder de naam De Rake Kwasten, bouwt op 't Helder een heuse muur, waarop tal van afbeeldingen van de ellende die dit vreselijke ding overal ter wereld teweeg brengt. "We hopen dat het aanzet tot denken", vertelt Peter Peeters. Tijdens het festival mogen bezoekers ook hun bijdrage leveren aan de bonte verzameling van afbeeldingen op De Muur. Ondertussen kunnen ze bijvoorbeeld op zondagmiddag ook zien en horen hoe een stoet van koren een recordpoging doet met het lied Iedereen is van de wereld van Thé Lau.

Op die locaties in Venray, Holthees, Overloon en Geijsteren wordt tijdens dat weekend een enorm scala aan culturele activiteiten geboden. Het werken op niet voor de hand liggende locaties vormt één van de basisprincipes van Schijt aan de Grens. Leegstaande paviljoens, openluchttheaters en plekken in de open lucht maken plaats voor beeldend kunstenaars, dj's en nieuwe concepten. De locaties worden omgetoverd tot studio's, hangars en danstempels. Het werken op locatie creëert een 'nieuwe realiteit' voor creatievelingen en toeschouwers. Sommige voorstellingen krijgen hierdoor de diepgang die ze verdienen. Het festival zet de deuren wijd open voor alle leeftijden en culturen. Door een ruim aanbod aan kunstdisciplines op diverse plekken in en rond de provinciegrens tussen Venray en Boxmeer mikt Schijt aan de Grens zowel op de grote kunstliefhebber als op mensen die zelden een voet zetten in een theater- of concertzaal. Ook is het programma gericht op jong en oud. Foto Albert Hendriks.