Visie veehouderij krijgt gestalte

De gemeente Venray gaat de minister toestemming vragen om extra wettelijke mogelijkheden om via de gemeentelijke geurverordening geuroverlast te beperken en te voorkomen. Op die manier hoopt Venray veehouderijen met verouderde stallen dichtbij woonkernen strenger te kunnen aanpakken. Zonder dat dit ten koste gaat van veehouders die al geïnvesteerd hebben in moderne stallen.

Dat is een actie die de gemeente op de korte termijn kan nemen om ontwikkelingen in de veehouderij te sturen. Het instrument geurverordening is naast het bestemmingsplan één van de twee middelen die een gemeente heeft om verplaatsing en vestiging van stallen te reguleren. Bij de maatregelen doet Venray bij de minister een beroep op de Crisis- en herstelwet. Eerder maakte Nederweert van dezelfde constructie gebruik.

Draagvlak

De actie komt voort uit de dialoog over de visie voor de Venrayse veehouderij. De visie die in een interactief proces in de maak is, ademt realisme. Venrayse boeren, burgers en ondernemers prediken niet de revolutie in de veehouderij. In de visie blijft er in de gemeente plek voor (intensieve) veehouderij, als de basiskwaliteit van de leefomgeving gegarandeerd is.

Er is draagvlak voor de veehouderij, mits de stallen de overlast verminderen en nieuwe overlast voorkomen. Groei van bedrijven, ook qua dieren mag, zolang de omgeving er ook van profiteert. Kansrijke bedrijven stimuleren en bedrijven zonder toekomst helpen bij het stoppen. Bij verplaatsing van bedrijven moet de nieuwe locatie verder van de woonkern liggen. Voor meer informatie over visie veehouderij ga naar www.venray.nl


Gemeentehuis en –archief gesloten

Op kermismaandag is het gemeentehuis gesloten vanaf 17.00 uur. De studiezaal van het gemeentearchief is gesloten t/m 11 augustus 2017 en op dinsdagmiddag 15 augustus 2017. Op kermismaandag 7 augustus 2017 is het gemeentehuis gesloten vanaf 17.00 uur.


Grofvuil

Heeft u grofvuil zoals oude meubels, huisraad of vloerbedekking? Deze kunt u elke 2e dinsdag van de maand tegen betaling laten ophalen door Maessen Recycling. Maak hiervoor een afspraak met Maessen Recycling via telefoonnummer (0478) 51 31 00.


Snoei uw taxus en vecht mee

Project "Taxus snoeien tegen kanker" van Stichting Evenementen Lions Venray was in 2015 en 2016 een groot succes. Ook dit jaar kunt u nog tot 5 augustus uw snoeisel inleveren bij de inzamelpunten: Milieustation Venray (tijdens openingstijden en Intratuin Venray (tijdens openingstijden). Hiermee steunt u de strijd tegen kanker, omdat taxus kan worden verwerkt tot kanker bestrijdende medicijnen. Kijk voor meer informatie op www.venray.nl.