Henk Willems (midden achterste rij) is zes weken speelcoach tijdens het zomerproject.
Henk Willems (midden achterste rij) is zes weken speelcoach tijdens het zomerproject. Foto: Henk Lammen

"Ome Henk, vader van wijk Brukske"

Venray| "Een mix van opvoeding en plezier daar draait het om deze zomer", vertelt Venraynaar Henk Willems (56). Henk is dit jaar gestart als speelcoach in Brukske. Zes weken lang kunnen de kinderen van deze wijk samen met Henk genieten van de zomer.

Door Evelien van der Zwaan

In samenwerking met de Gemeente Venray, Wijkplatform Brukske, Wonen Limburg, Wijkteam Brukske, NLW en Venray Beweegt is Henk aan de slag gegaan als speelcoach in de Venrayse wijk Brukske. Op en rondom het veldje in de Bachtuin vinden er deze zomer driemaal per week allerlei activiteiten plaats.

Henk: "Ik vind het erg belangrijk dat de kinderen van de straat gehouden worden en wilde daarom graag iets voor en met hen organiseren." In de wijk kennen mensen Henk ook wel als de vader van Brukske.

Onder de kinderen staat hij bekend als ome Henk. Op maandag, woensdag en vrijdag verzorgt hij een dagprogramma voor kinderen tussen de nul en zestien jaar. "Wij organiseren voetbaltoernooien, volleybal, survival, tennis, wandeltochten en nog veel meer. Daarnaast leer ik ze respect te hebben voor elkaar, voor ouderen en hun eigen wijk", aldus Henk. "Op de tweede dag hebben we met zijn allen een boot van achttien meter geknutseld."

Daarnaast heeft hij de kinderen meegenomen naar de plaatselijke supermarkt om medailles te maken. Die werden vervolgens uitgereikt aan de ouderen die ze hebben geholpen met het inladen van de boodschappen. "Ik vind het erg belangrijk dat ze leren wat respect is. Door het helpen van ouderen en het schoonmaken van de wijk denk ik dat ze meer begrip krijgen", zegt Henk. "Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat ze plezier hebben tijdens hun zomer en samen kunnen spelen of activiteiten kunnen ondernemen. Niet iedereen kan op vakantie gaan namelijk", voegt hij eraan toe.

"Vroeger toen ik zelf klein was had onze buurvrouw de garage altijd open. Hier kon je dan bijvoorbeeld voor een dubbeltje blik gooien. Dit is mij altijd bijgebleven." Tijdens de zomerdagen spreekt Henk de kinderen streng toe om te zorgen dat zij zich wel aan de regels houden en het leuk en gezellig houden voor iedereen.

Daarnaast doet hij ook gezellig mee met de activiteiten en hebben ze samen veel plezier. "De overige vier dagen ben ik ook gewoon aanwezig op en rondom het speelveldje om de contacten goed te onderhouden.

De kinderen behandelen mij met veel respect. Ook helpen zij mee de activiteiten zelf op te bouwen zonder erover te mopperen", lacht Henk.

Het veldje wordt sinds bepaalde tijd iedere avond om negen uur gesloten door handhaving. "Dit wegens klachten van omwonenden door de ravage op de speelveldjes voordat ik hier begon", aldus Henk.

Alle kinderen uit de buurt zijn welkom, en het aantal varieert dan ook per dag. De ene dag zijn er twintig kinderen en de andere dag staan er ineens 60. Henk: "De kinderen noemen mij ome Henk. Ik vind dat prachtig om te horen. Dat zegt iets over onze goede relatie. Als je hen vertrouwen geeft en met respect behandeld dan krijg je het ook terug."