Ien Theraudin (rechts) en Linda Hooftman:
Ien Theraudin (rechts) en Linda Hooftman: "Het is enorm gezellig." Foto: Henk Lammen

"Het werkt verslavend"

Venray | De vierde editie van de Venrayse Singelloop vindt op zondag 1 oktober plaats. Zonder de tomeloze inzet van de vrijwilligers is dit evenement niet te organiseren. Ien Theraudin en Linda Hooftman zetten zich al jaren in voor de Singelloop. "Het werkt een beetje verslavend. Als je een keer hebt meegeholpen, blijf je verbonden", vertelt Hooftman.

Door Willem Menting

De lijst met klussen is lang. Routes uitzetten, verkeer regelen, prijzen uitreiken en broodjes smeren. Het is een kleine greep uit de taken die bij de Singelloop worden uitgevoerd door vrijwilligers. Erg is dat niet, de vrijwilligers steken namelijk graag de handen uit de mouwen voor hun geliefde evenement.

Theraudin heeft tegenwoordig een coördinerende taak bij de Schouwburg. Voorheen stond ze ook wel eens bij een drankenpost. "Ik zorg er altijd voor dat ik tijdens de Singelloop een lege agenda heb. Ik wil ieder jaar meehelpen. Het is enorm gezellig en dat wil ik niet missen."

Hooftman zet zich in als verkeersregelaar. Dat is niet voor iedereen weggelegd. ''We hebben een cursus gedaan en die is niet gemakkelijk. Nu moet ik nog steeds een keer per jaar een cursus volgen. Dat kan gelukkig gewoon thuis achter de computer. Je kunt niet zonder de cursus. Je mag zonder opleiding wel parcourswachter zijn'', zegt Hooftman.

Ook aan het welzijn van de vrijwilligers wordt gedacht door de organisatie. ''Als afsluiter krijgen we altijd nog wat te eten en daarna kunnen we gezellig wat drinken. Je leert zo veel nieuwe mensen kennen. Dat maakt het ook leuk'', vertelt Theraudin enthousiast.

De vrouwen hebben zelf niet de behoefte om zelf mee te lopen tijdens de Singelloop. ''Ik vind wandelen geweldig, maar de Singels heb ik wel gezien. De wandelroutes die zijn uitgezet, vind ik wel erg mooi'', meent Theraudin. Hooftman vult haar aan: ''De singels zijn voornamelijk rechte stukken asfalt. Natuurschoon kom je niet echt tegen. En we vinden het te leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan.''

Alle vrijwilligers worden één keer per jaar bijgepraat over de ontwikkelingen van de Singelloop. Dit jaar is er onder meer geïnvesteerd om het publiek beter te bedienen. ''De route is ook iets verlegd'', opent Theraudin. ''Daardoor komen de deelnemers vaker langs het publiek. Dat maakt het natuurlijk aantrekkelijker om te lopen en leuker om te kijken.'' Toch hoeft het evenement volgens Hooftman niet veel verder meer te groeien. ''Het aantal deelnemers aan de Singelloop kan volgens mij niet veel verder meer groeien. Het is natuurlijk wel leuk als er wat meer te beleven is voor de andere bezoekers van het evenement. De loop is sowieso goed voor Venray.''

Vooral de gemoedelijkheid van het evenement moet volgens de vrouwen behouden blijven. Ook zijn de lijntjes met de organisatie kort. ''Als we feedback geven dan wordt daar echt naar geluisterd. Dat is erg fijn. Als wij als verkeersregelaars graag een extra dranghek willen, dan krijgen we die. We hebben absoluut niet het idee dat we een nummertje zijn. Het is de bedoeling dat we elkaar beter maken", vindt Hooftman.

Tijdens de Singelloop zorgen de vrijwilligers zelf voor het vermaak. Gezelligheid onderling en spontaan contact met bezoekers maken de dag tot een succes. ''Je bent de hele dag onder de mensen. Zelfs het broodjes smeren voor de lunchpakketten vroeg in de ochtend is erg gezellig'', zegt Theraudin. Hooftman kijkt vooral uit naar de sfeer op het kruispunt waar zij het verkeer regelt. Toch is haar job een serieuze aangelegenheid. ''Sommige automobilisten weigeren onze aanwijzingen. Dan moeten we via de portofoon de volgende verkeersregelaar waarschuwen. Het moet natuurlijk niet gebeuren dat de lopers in gevaar komen.''

Theraudin en Hooftman zijn zeker niet de enige vrijwilligers van de Singelloop. Toch kunnen er niet genoeg zijn voor het evenement. Het is mogelijk voor middelbare scholieren om hun maatschappelijke stage te lopen bij de Singelloop. Vrijwilliger worden? Kijk op venraysesingelloop.nl.