Helene Busser in haar favoriete attractie, de Breakdance.
Helene Busser in haar favoriete attractie, de Breakdance. Foto: Henk Lammen

"Dat vind ik wel mooi"

Venray | Met 65 attracties is de kermis in Venray ook dit jaar weer de grootste van Noord-Limburg. Na maanden van voorbereiding gaat vrijdag tijdens de opening de druk van de ketel bij kermiscoördinator Helene Busser (50). Dan is het ook voor haar zes dagen genieten. "Venray ligt goed in de markt."

Door Henk Lammen

Het is haar elfde kermis als coördinator. Voor Helene Busser begint de voorbereiding al bijna een jaar eerder. In september en oktober vindt de voorverpachting plaats. Kunst is om juist in die maanden de trekkers naar Venray te halen. "We benaderen actief kermisexploitanten om naar Venray te komen. Of ze bellen mij met de vraag of ze mogen komen. Venray heeft een goede naam onder de exploitanten, ze komen heel graag hier naartoe. Als je er juist in die maanden in slaagt om publiekstrekkers te strikken, dan heeft dat weer een aantrekkingskracht op anderen. In november plaatsen we advertenties in twee grote kermisbladen. Als je daarin kunt laten zien dat er al toppers naar Venray komen, dan is dat voor anderen een uitdaging om ook hier te staan. Als gemeente liggen we goed in de markt, we slagen er dan ook ieder jaar in om primeurs en topattracties binnen te halen."

Bij de verdeling van de ruimte en de uiteindelijke keuze van de attracties is er een gouden regel: "Het moet een goede mix zijn met attracties voor jong en oud. Kindervermaak, grote attracties, behendigheidsspellen en verkoopzaken. Zo is en blijft de kermis in Venray voor iedereen interessant." Die mix hoopt Busser ook dit jaar gevonden te hebben. Met dertien nieuwe attracties en de behendigheidsattractie Mad Mill op de Grote Markt kent de Venrayse kermis een primeur. Publiekstrekkers zijn verder de zweefmolen Around the World, Funhouse, Mega Slide en een XXL-versie van de Kop van Jut. "Het is voor ieder wat wils, met bovendien attracties die een grote aantrekkingskracht hebben en een bezoek aan Venray meer dan waard maken."

De strijd om de beste standplaatsen barst ook ieder jaar opnieuw los voorafgaand aan het zesdaagse evenement. Het is een kwestie van geven en nemen, vindt Busser. "Bij het intekenen van de attracties proberen we rekening te houden met de wensen van de kermisexploitanten. De een wil graag dezelfde locatie als een jaar eerder, de ander juist niet. Maar uiteindelijk zullen we zelf bepalen wie waar komt te staan. Het moet passen binnen de beschikbare ruimte. De kermis moet bovendien voor de bezoekers die jaarlijks komen ook een stukje herkenbaarheid hebben."

Na het dodelijk ongeval op een kermis in Amerika en het incident op de Tilburgse kermis is de veiligheid een hot item. Sinds februari is er voor kermisattracties in Nederland een RAS-registratie. Gemeenten kunnen op die manier eenvoudig checken of een attractie is goedgekeurd. "Voor ouders van een kind is een ongeluk als in Tilburg een nachtmerrie, maar voor exploitanten ook. Door de nieuwe RAS-registratie proberen we samen een veilige kermis te creëren. Al kunnen we nooit garanderen dat er niets gebeurt. Op kermissen wordt gewerkt door mensen en met machines. Veiligheid staat bij ons in ieder geval heel hoog in het vaandel." Na de opening toe is het nagelbijten voor Busser. Als deken Smeets de kermisattracties heeft ingezegend en de eerste attracties beginnen te draaien, dan valt alle last van haar af. "Dan beginnen zes dolle dagen. Dat vind ik wel mooi, geniet ik van."