Afbeelding

Uitwisseling Ysselsteyn Bonbruck

Ysselsteyn | De tweejaarlijkse uitwisseling tussen vriendschapsdorpen Ysselsteyn en Bonbruck staat weer voor de deur. Ditmaal is het de beurt aan Ysselsteyn om ver de landsgrens over te steken en een bezoek te brengen aan Bonbruck, een dorp van 1200 inwoners in het zuidoosten van Duitsland.

Vier begeleiders en 26 fietsers beginnen op 18 augustus aan hun fietsreis van 850 kilometer verdeeld over 7 dagen. Ruim 80 dorpsgenoten volgen 6 dagen later met de bus, om vervolgens samen met alle vrienden uit Bonbruck een bijzonder 'Volksfest' te vieren. Eric Michels uit Ysselsteyn valt dit jaar de eer te beurt om als beschermheer van dit Volksfest op te treden. Hij reist al op 28 juli af naar Bonbruck om deel te nemen aan de 'bierprobe', alwaar het eerste vat speciaal gebrouwen bier wordt aangeslagen en wordt 'gekeurd' voor het volksfest. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De oorsprong van de bijzondere vriendschapsband tussen deze twee dorpen gaat terug naar 1963 toen het project Versöhnung über die Gräbern in Ysselsteyn van start ging. Het bracht de Duitse pastoor August Kohl uit Bonbruck (Beieren) naar Ysselsteyn, die Beierse jongeren in de zomervakantie wilde laten meewerken op het kerkhof. Er ontstond een hechte band tussen hem en pastoor Janssen. In augustus dat jaar bezocht Janssen hem in Bonbruck (gemeente Bodenkirchen). Zo kregen beide pastors Janssen en Kohl het idee voor een tegenbezoek van de Ysselsteynse jeugd aan Bonbruck een jaar later. Dit werd de grondslag voor het partnerschap Bonbruck - Ysselsteyn. Van 30 maart tot 6 april 1964 vond het eerste tegenbezoek vanuit Ysselsteyn plaats. Een prille vriendschapsband was geboren. Door regelmatige uitwisselingen over en weer werd de band alsmaar hechter. In 1978 kreeg Ysselsteyn van de Duitse delegatie een driehonderd kilo wegende gedenksteen met de wapens van Bonbruck, Landkreis Landshut en Venray. Het monument prijkt nog altijd op het Lovinckplein. Een exacte kopie hiervan is ook te vinden aan de invalsweg naar Bonbruck. Tijdens de uitwisseling in 2009 ontstond bij Wim Janssen uit Ysselsteyn (beschermheer in 2005) het idee om de tocht naar Zuid-Duitsland per fiets te maken. Tien Ysselsteyners trokken de stoute schoenen aan en stippelden een route uit van 850 kilometer die in 6 dagen werden afgelegd. Ook vier jaar geleden hebben 7 fietsers uit Ysselsteyn de route per fiets afgelegd.

Op vrijdag 18 augustus vertrekt er wederom een grote groep van 26 fietsers en 4 begeleiders naar Bonbruck. Zes dagen later vertrekt de bus. De Ysselsteyners verblijven allemaal in gastgezinnen. Door de jaren heen zijn er hechte vriendschappen ontstaan tussen families, jongeren en volwassenen onderling. Dit jaar wordt opnieuw een mijlpaal bereikt. De ruim 100 Ysselsteyners die in augustus in Bonbruck zullen verblijven vormen het bewijs dat de vriendschapsband tussen deze twee dorpen springlevend is. Ook de jongeren uit Ysselsteyn weten sinds enkele edities de weg naar Bonbruck steeds beter te vinden, hetgeen ook resulteert in tussentijdse bezoekjes aan het Duitse Dorp. De gecombineerde groepswhatsapp tussen de jongeren uit Bonbruck en Ysselsteyn is een mooi gegeven in deze groeiende vriendschapsband. Dit jaar zal ook muziekgroep Sjanté uit Ysselsteyn meereizen. Op vrijdagavond verzorgen zij een muzikaal avondvullend optreden in Bonbruck. Het Bonbruck Comité in Ysselsteyn is in samenwerking met de lokale organisatie in Duitsland alweer enkele maanden in voorbereiding om deze bijzondere reis tot in de puntjes te verzorgen. De groep wacht eind augustus een leuk programma in Bonbruck. Donderdagmiddag 24 augustus komen de verschillende groepen in Bonbruck aan. Op donderdagavond is zoals altijd de officiële ontvangst in de dorpszaal met toespraken door de burgemeester en de Landsrat met aansluitend een ontvangstdiner. Diezelfde avond wordt de pre-party voor het volksfest gevierd met een Hallendisco. Vrijdag staat er een bezoek aan Landshut op het programma en zaterdag wordt er een gezellige dorpsactiviteit georganiseerd. 's Avonds wordt het volksfest bezocht, waar het gezelligheid troef is. Deze feestavonden zijn onvergetelijk. Met goede blaaskapellen en grote pullen lekker bier is het iedere avond feest. Zondagochtend is alweer de terugreis naar Ysselsteyn. Eerder deze maand werden de verschillende fietsgroepen aan belangstellenden gepresenteerd en werd de fietskleding onthuld. Inmiddels wordt er in deze fietspakken hard getraind om klaar te zijn voor de 850 kilometer lange fietsreis. Dit jaar maakt ook een groep jongeren onderdeel uit van een van de fietsgroepen. Door een gedeelte van deze fietsgroep is spontaan de Fahrad Kapelle opgericht. De muziekinstrumenten gaan mee in de begeleidingsbus, om onderweg en in Bonbruck passende muziek ten gehore te brengen. De fietsgroepen vertrekken 18 augustus om 8.30 uur vanaf het Lovinckplein in Ysselsteyn.

De belevenissen in de voorbereiding en onderweg zijn te volgen via facebook: https://www.facebook.com/Fahrradgruppe-Ysselsteyn-Bonbruck-810060502485756/