Buurt klaar met drugs en vernielingen in speeltuin

Venray | Hangjongeren zorgen de laatste maanden voor overlast bij speeltuin 't Speelvlak in Venray. Buurtbewoners klagen over harde muziek in auto's, drugshandel en vernielingen. Speeltoestellen, picknicktafels en de stormbaan in de bossen van het Vlakwater zijn al meerdere malen vernield. Ook worden er brandjes gesticht. Verschillende buurtbewoners durven tijdens de avonduren zelfs hun hond niet meer uit te laten in het Vlakwater.

Door Willem Menting

Sinds begin dit jaar is het aantal vernielingen in 't Speelvlak weer toegenomen. Vernielde attributen in de speeltuin worden in samenspraak met het bestuur van 't Speelvlak en de gemeente Venray hersteld. Een picknicktafel die onlangs in brand werd gestoken, is verwijderd en komt voorlopig niet meer terug. "We kunnen niet alles blijven herstellen. Het houdt een keer op", zegt Speelvlak-voorzitter Hein van Laarhoven. De vernielingen zijn een doorn in het oog van het bestuur.

Ook het klimnet bij de stormbaan werd onlangs vernield. Vlak na de opening van de speeltuin in 2007 was er al sprake van vernielingen. Na een aantal rustige jaren is het sinds januari weer raak in het Vlakwater. Voor buurtbewoners is de maat nu vol. "Iedere avond is het raak met hangjongeren. Elke parkeerplaats aan de Kempweg en Hardeweg kampt met problemen. Er wordt vanuit auto's zelfs openlijk drugs gehandeld'', stelt buurtbewoner Chantal van de Vin.

Ze woont al vanaf 1997 in de buurt van het Vlakwater. Voorheen sprak Van de Vin de jongeren nog wel eens aan op hun gedrag, maar die tijd is voorbij. "Ik heb vier jaar geleden een flinke klap gehad en daar heb ik ook aangifte van gedaan. Ik durf niet meer met mijn hond voorbij de speeltuin te wandelen als het donker is. Dat gevoel leeft bij meer mensen uit de buurt.''

Bij het bestuur van de speeltuin zijn de problemen bekend. "Een van onze vrijwilligers heeft vroeg in de ochtend een keer een doosje pillen gevonden. en er wordt in wiet gehandeld. Treurig, maar dat is echt gebeurd", zei Van Laarhoven eerlijk. De vrijwilligers van 't Speelvlak proberen onder meer de speeltuin vrij te houden van rotzooi. "De primaire taak ligt bij de bezoekers. Zij moeten alles netjes achterlaten." Ook de buurtbewoners proberen de boel schoon te houden. "Het is al vaker gebeurd dat we glasscherven of iets dergelijks opruimen. Je moet er niet aan denken als kinderen daar gewond door raken", vertelde Van de Vin.

Van Laarhoven heeft sinds enkele weken intensief contact met wijkagent Michael Brouwers. "We melden alle incidenten. Ook wordt er meer gesurveilleerd, maar we kunnen de speeltuin helaas niet 24 uur per dag bewaken. Het is niet zo dat de jongeren niet aangesproken op hun gedrag. Ze worden zeker weten terecht gewezen."

De problemen in de speeltuin zijn volgens Van Laarhoven moeilijk te controleren. "Niemand heeft vanaf de weg zicht op de speeltuin. Wat dat betreft hebben ze vrij spel. En als er al iemand komt controleren dan kun je makkelijk wegrennen in de bossen."

Van Laarhoven denkt overigens dat de problemen in de speeltuin voor de buurt wel meevallen. "De meeste huizen staan een paar honderd meter verderop. Het bos dempt het geluid enorm, dus qua geluid kan het niet veel zijn. Het is natuurlijk wel enorm kwalijk dat mensen niet meer in het bos durven te wandelen."

Binnen enkele maanden wordt 't Speelvlak mogelijk uitgebreid met het Spetterbad. Tijdens de laatste editie van Speelstad Venray werd 12.000 euro opgehaald voor de realisatie van het bad in natuurgebied Vlakwater. Het initiatief, dat een initiatief is van Junior Kamer Venray, is een bassin dat gevuld wordt met ongeveer twintig centimeter water voor de allerkleinsten.

Toch vreest de buurt nieuwe overlast. "Het Vlakwater is al niet zo'n groot natuurgebied. Ik behoud de natuur liever. We maken ons zorgen om nieuwe overlast. Er komen immers ook nieuwe parkeerplaatsen bij het Spetterbad. En op die plaatsen ontstaan vaak de problemen", meent Van de Vin.

Overigens is de vergunning voor het Spetterbad nog niet definitief aangevraagd bij de gemeente Venray. Beide partijen zijn op dit moment nog met elkaar in gesprek over de invulling van de plannen. De gemeente kon bij het ter perse gaan van deze krant niks zeggen over de klachten.