De oude es rechts op de foto was de oorzaak dat een deel van de muur omviel.
De oude es rechts op de foto was de oorzaak dat een deel van de muur omviel. Foto: Henk Lammen

Muur begraafplaats omgevallen

Oirlo | Over een lengte van twintig meter is in de nacht van zaterdag op zondag een muur langs de Hoofdstraat in Oirlo omgevallen. De dader: een oude es op de begraafplaats.

Door Henk Lammen

"Ik werd wakker door een harde, doffe dreun. Toen ik uit het raam keek dacht ik: wat zie ik nou. In eerste instantie kon ik het geluid niet plaatsen, maar was er wel van overtuigd dat er iets niet klopte. Ik ben meteen buiten gaan kijken. De stenen lagen op de straat en een groot deel van de muur was omgevallen."

Oirlonaar Jan Steeghs, die schuin tegenover de kerk woont, was die nacht een stille getuige van het voorval. Hij verbaast zich enkele dagen later nog steeds over het incident voor zijn deur. Het was rond twintig voor vijf toen Steeghs werd opgeschrikt door de knal die hem uit zijn slaap haalde. Vanuit zijn slaapkamerraam zag hij midden in de nacht de ravage op de Hoofdstraat. Een deel van de muur rond de begraafplaats was omgevallen, de stenen lagen een paar meter op de weg.

Steeghs bedacht zich geen moment en belde meteen het alarmnummer 112. Even later kwamen twee politiepatrouilles een kijkje nemen. "Ze dachten dat een auto tegen de muur was gereden. Ik was er van overtuigd dat het kwam door de boom. De muur was over een behoorlijke lengte vernield." Steeghs staat bij de ware schuldige, een oude es aan de binnenzijde van de muur. Door de druk van de boomwortels stond er al langer spanning op de muur. Uiteindelijk begaf die het zaterdagnacht. Grote brokken steen begaven het door dit kleine beetje natuurgeweld. Na een telefoontje met de gemeente werden nog dezelfde nacht de stenen op het wegdek verwijderd en bleven de resten van de muur over.

De schade bleef dan ook beperkt tot het deel van de omgevallen muur. De begraafplaats en de graven die aan de muur liggen, waarvan de oudste grafstenen uit 1635 zijn, bleven intact.

Over de schadepost durft Steeghs niks te zeggen. "Het kerkbestuur wil de oude stenen mogelijk gaan gebruiken om de muur te herstellen. Wat dat gaat kosten is nog onduidelijk. Gelukkig is het niet overdag gebeurd. Hier staan normaal gesproken auto's langs de weg geparkeerd."