Een droom van Frank Bender ging in vervulling: zijn zestiende kruisje.
Een droom van Frank Bender ging in vervulling: zijn zestiende kruisje. Foto: Henk Lammen

"Mijn leven is opnieuw begonnen"

Venray | "Dankzij mijn longtransplantatie heb ik mijn leven teruggekregen", aldus Venraynaar Frank Bender (66). Na een lang ziektebed heeft hij eindelijk zijn doel bereikt en zijn zestiende kruisje verdiend na het uitlopen van de Nijmeegse vierdaagse.

Door Evelien van der Zwaan

Op dag drie van de Nijmeegse vierdaagse in 2004 raakte Frank onwel naast een militaire rustplaats op de Zeven Heuvelenweg. "De militaire artsen brachten mij op een brancard binnen en stelden na onderzoek vast dat ik last had van COPD. Ik kreeg het advies niet meer verder te lopen maar deed dat toch", vertelt hij. De jaren erna ging zijn gezondheid steeds sneller achteruit en moest hij zelfs voor drie maanden worden opgenomen in een therapeutische kliniek waar hij een mede lotgenoot ontmoette. "Hij vertelde mij dat hij zichzelf op de wachtlijst wilde zetten voor donorlongen en na een goed gesprek besloten we dat beiden te doen", zegt Frank. "Om op de lijst te komen moest ik eerst een screening doorstaan om te zien of mijn conditie voldoende was. Hierbij heeft mijn fysiotherapeut mij enorm goed geholpen."

Tijdens het wachten op bericht ging het steeds slechter met Frank en hij kon niet veel meer zelfstandig doen. "Na 2,5 jaar werd ik op 3 oktober 2014 onverwachts gebeld dat ik binnen een halfuur werd opgehaald door een ambulance voor mijn longtransplantatie", vertelt hij vol blijdschap. De operatie is nu bijna drie jaar geleden en zijn weg naar herstel is niet zonder moeite verlopen. "Ik heb veel moeten oefenen en trainen. Dat moet ik nu nog steeds om weer alles te kunnen, maar ik heb nooit opgegeven", aldus Frank. Zijn vrouw Jeanne voegt eraan toe: "Na zijn operatie had hij twee doelen. Op vakantie gaan naar zijn geboorteland Indonesië en de Nijmeegse vierdaagse uitlopen." In 2016 verwezenlijkte hij zijn eerste doel en ging samen met zijn vrouw naar Indonesië. "Ik wilde hierna nog maar één ding om mij weer goed te voelen", vertelde Frank.

Dit jaar heeft hij zijn tweede doel gerealiseerd met het uitlopen van de Nijmeegse vierdaagse en daarmee het behalen van zijn zestiende kruisje. Eerder had hij al pogingen gedaan in 2015 en 2016 maar toen lukte het niet. "Het kostte me toen nog teveel moeite. Ik dank nu mijn nieuwe longen voor het realiseren van mijn droom. Het is niet zonder moeite gegaan. Ik heb er ook hard voor moeten trainen maar het is mij dan toch eindelijk gelukt." Zijn vrouw en zijn artsen zijn erg trots op deze geweldige prestatie. "Nog niet zo lang geleden stonden we naast de kant te kijken, hij met zijn rollator en zuurstof", zegt Jeanne. Met zijn verhaal wil Frank laten zien hoe belangrijk donoren zijn. Daarbij wil hij ook laten zien dat iedereen die iets dergelijks meemaakt zijn leven weer rooskleurig kan inzien. "Hij is zijn leven weer opnieuw begonnen en geniet er volop van", aldus zijn vrouw Jeanne. "Ik hoop dat mensen zich realiseren hoe belangrijk het voor iemand kan zijn wanneer ze zich aanmelden als donor", voegt Frank nog toe. Een geweldige prestatie die hij nooit meer had durven dromen.......