Klooster Paschalis weer bewoond

Oostrum | Studenten en starters op de woningmarkt bewonen sinds begin juli het St. Paschalis klooster in Oostrum. Tot op heden zijn er elf mensen gehuisvest in het karakteristieke pand. Als het aan beheerder Alvast ligt, dan komen daar nog zo'n tien bewoners bij.

Het kloostercomplex is onlangs veranderd van eigenaar. De bewoning duurt totdat er definitieve plannen zijn gemaakt met betrekking tot de toekomst van het pand. Voor 200 euro per maand inclusief gas, water en elektriciteit kunnen de jonge bewoners een ruimte op antikraakbasis betrekken. De keuken, badkamer en toiletten moeten de inwoners wél delen.

Bij verdachte situaties dienen zij contact te zoeken met Alvast. "Op deze manier kunnen we het pand beveiligen voor de eigenaar", vertelde Angela Vreeswijk van beheerder Alvast. "We hebben de bewoners geselecteerd uit een uitgebreide screening. We willen namelijk dat het pand goed onderhouden wordt. Het is niet de bedoeling dat er grote feesten gegeven worden."

Tot 2012 was onder meer verslavingskliniek Paschalis gevestigd in het kloostercomplex. Onder meer André Hazes vocht daar in het verleden tegen zijn alcoholverslaving. In het klooster werden daarnaast tot 1963 zo'n 350 broeders opgeleid. "Toch heeft dit pand nog steeds alle karakteristieke kenmerken. Die willen we behouden. We kunnen het pand natuurlijk niet uitgeleefd teruggeven aan de eigenaar."

De bewoners hebben niet de rechten van een huurder, omdat ze antikraak wonen. "We hanteren wel een opzegtermijn van 28 dagen. We zoeken jonge mensen voor de bewoning. Zij zijn vaak wat flexibeler en kunnen makkelijker andere tijdelijke woonruimte vinden bijvoorbeeld bij vrienden of ouders als het project stopt. Met de huidige oplossing willen we illegale huisvesting voorkomen."

Alvast krijgt het klooster kosteloos tijdelijk in beheer. De coöperatie neemt ook een deel van het onderhoud op zich. Alvast heeft niet alleen het klooster in Oostrum in beheer. ,,We zorgen voor huisvesting in basisscholen, verzorgingscentra en andere gebouwen. We hebben zelfs mensen wonen in een leegstaand zwembad in Kampen", zei Vreeswijk enthousiast.

De karakteristieke eigenschappen van het klooster aan de Wanssumseweg vallen bij binnenkomst direct op. De enorme glas-in-loodramen langs de lange gangen kleuren het geheel. Als je naar buiten kijkt zie je de ruime binnentuin met vijver. Ook de kerk in volle glorie is aanwezig. De bewoners kunnen dus rustig plaatsnemen op een van de vele banken.

Toch komen potentiële bewoners niet gemakkelijk aan een kamer. Iedere kandidaat komt op gesprek bij Alvast. Tijdens de selectiedag in het klooster kwamen achttien mensen kijken voor een kamer. Uiteindelijk kozen acht geïnteresseerden ervoor om een ruimte te betrekken. "De kandidaten moeten een uitgebreide motivatie inleveren. Aan het einde van de intakegesprekken moet iedereen beslissen of ze een ruimte willen betrekken. Dan geven we ook direct de sleutel voor de kamer. Dat gaat snel en voor sommige mensen te snel. Jonge mensen krijgen bij ons wel de mogelijkheid om goedkoop woonruimte te vinden."

Ook stellen hebben de mogelijkheid om grotere kamers te krijgen. "Ik kan me voorstellen dat de drempel voor hun hoger is. Je hebt natuurlijk meerdere gemeenschappelijke ruimtes."

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.alvast.nl.