Kletske

Een van de voorgangers van Donald Trump was Benjamin Harrison, president aan het einde van de negentiende eeuw. Toen hij het Witte Huis betrok was er net elektrisch licht aangelegd. Dat kende de man totaal niet. Hij was er bang voor en durfde zelfs de schakelaar niet aan te raken. Als er geen bediende in de buurt was, kon het gebeuren dat hij dan maar sliep met het licht aan.

Ergens bang voor zijn is heel menselijk. Kinderen kunnen bang zijn om in het donker een kelder in te gaan en volwassenen kunnen bang zijn om in een vliegtuig te stappen. De laatste jaren horen we veel over aanslagen. En niet alleen ver weg in het Midden-Oosten, maar ook op het station van Brussel liep er iemand rond met een bomgordel.

Aanslagen zijn aan de orde van de dag en de bedoeling daarvan is het oproepen van angst. Bij de hele bevolking, dus ook in Venray. Terwijl het gevaar dat er werkelijk een aanslag van IS plaatsvindt bij de bushalte op de Julianasingel tamelijk klein is. Maar dat hoeft ook niet: angst is genoeg. Angst verlamt. Angst laat durf, enthousiasme, ondernemingslust en zelfvertrouwen verdwijnen als kaarten in de handen van de goochelaar: zomaar ineens weg.

Als je verder wil komen, dan moet je angst overwinnen. Nou heb ik het zelf niet geteld, maar het schijnt dat in de Bijbel 365 keer wordt gezegd: 'Wees niet bang'. Of woorden van gelijke strekking. Precies 365 keer. Voor elke dag één keer, zou je kunnen zeggen.

Wees niet bang, maar heb vertrouwen. Maar zo'n vertrouwen, dat God ons nooit in de steek laat, hoe bereik je dat? Vertrouwen krijg je pas als je iets of iemand kent, als je uit ervaring weet wat je aan iemand hebt of hoe iets werkt.

Wie de kracht van zijn auto kent, weet ook of een vrachtauto veilig ingehaald kan worden en vertrouwt dan ook op die kracht als hij gaat inhalen. Als je de kracht van de auto niet kent en je bang bent dat je het niet zult redden, dan blijf je achter de vrachtauto hangen.

Wie God een plaats in het leven geeft, door zich open te stellen, zijn woord te horen en door te bidden, kan zijn kracht leren kennen. Dat kennen brengt vertrouwen, meer dan alleen op eigen kracht. Wie dat niet doet, loopt de kans dat de onzekerheid de baas blijft, dat hij achter de vrachtauto blijft hangen.

We staan aan het begin van de zomervakantie. 'Vakantie' is afgeleid van het Latijnse woord 'vacare', wat betekent: vrij zijn. Niet alleen vrij van verplichtingen maar ook innerlijk vrij van angst en onzekerheid. God beter leren kennen, door voor Hem open te staan, zorgt ervoor dat we niet achter de vrachtauto van onze angsten blijven hangen, maar op ons doel af kunnen gaan. En veel beter zicht op het leven krijgen.

Fijne vakantie gewenst!

Deken Smeets, Venray.