Styn Claessens uit Ysselsteyn is een van de vier drijvende krachten achter het initiatief.
Styn Claessens uit Ysselsteyn is een van de vier drijvende krachten achter het initiatief. Foto: Henk Lammen

'Praktisch en idealist'

Aan de Wusterweg in Oirlo wordt gebouwd aan de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij voor legkippen ter wereld. Kippenboer Styn Claessens uit Ysselsteyn is een van de vier drijvende krachten achter het initiatief, bedoeld om de klimaatverandering een halt toe te roepen. "Bij één project is de missie niet geslaagd."

Door Sven Poels

"Ik ben niet per se milieubewust", aldus wereldverbeteraar Styn Claessens (27). "Maar ik denk wel dat het klimaat verandert. Je kunt het onzin vinden, maar in de zomers wordt het warmer en in de winters heb je minder vorst. Ik ben van mening dat we daar echt iets aan moeten doen." Niet hier en daar een individu, maar iedereen. "In je eentje plastic verzamelen heeft geen impact. Als je een verandering teweeg wil brengen, moet je het groot doen. Met zijn allen." Claessens, van huis uit kippenboer, voegt de daad bij het woord. Samen met drie andere ondernemers bedacht hij drie jaar geleden het concept van Kipster. "Het komt erop neer dat we het eerste herkenbare, klimaatneutrale ei ter wereld gaan produceren. Dat doen we door energie op te wekken met zonnepanelen en er maar veertig procent van te benutten. Daarbij zullen voor het voer geen gebruikmaken van grondstoffen die voor humane consumptie geschikt zijn." Naast milieuvriendelijk is het plan ook nog eens dier- en mensvriendelijk. "We hebben ontwikkeld volgens het keurmerk van het maximale aantal van drie sterren van de Dierenbescherming. En voor de omgeving, de mensen die er werken en de kippen zelf reduceren we de uitstoot van fijnstof."

Hoewel het eerste klimaatneutrale ei nog gelegd moet worden, ligt er wel al een vijfjarige overeenkomst met supermarktketen Lidl. "We hebben na anderhalf jaar een contract verdiend op basis van onze blauwe ogen." Dat vertrouwen is te danken aan "de unieke combinatie van mensen", aldus Claessens. "Ruud Zanders (uit Oirlo, red.) is de lector, Maurits Groen de duurzaamheidsdeskundige, Olivier Wegloop de marketeer en ik ben de praktische boer." Eentje die altijd nuchter en bescheiden blijft, ook als het gaat om zijn vermelding in de Duurzame Jonge 100, een overzicht van studenten en young professionals die zich inzetten voor een duurzame toekomst. "Mooi dat ik erop sta. Dat komt mede dankzij de samenwerking met mijn partners binnen Kipster." Voor Claessens kan de toekomst niet gauw genoeg beginnen. "We zijn druk doende met de bouw, we gaan de hele bouwvak door. Op 15 en 16 september hebben we open dag en op 22 september gaan de kippen in de nieuwe, revolutionaire boerderij. Vanaf eind oktober liggen de eerste eitjes in de Lidl, de grootste supermarktketen van Europa."

Het zal de eerste stap zijn in het verbeteren van het klimaat. Als het aan Claessens ligt, volgen er daarna nog veel meer. "Bij één project is de missie niet geslaagd, want dan brengen we geen verandering teweeg.
Als we in Nederland vier of vijf locaties hebben, zijn we tevreden. Maar het is maar een klein land, dus het is wel onze ambitie om de landsgrenzen over te gaan." De kippenboer uit Ysselsteyn beseft dat het geen sinecure is. "Het is nogal een uitdaging. Maar ik doe het voor mens en dier, en omdat ik er plezier in heb." Voor meer informatie, zie
www.kipster.nl.


Geen markt tijdens kermis Venray

Venray | De weekmarkt van 7 augustus gaat niet door. De gemeente Venray acht het organiseren ervan niet rendabel vanwege het plaatsvinden van de kermis en blaast de markt zodoende af. Enkele ondernemers zijn tegen.

De verwachting is dat duizenden mensen de Venrayse straten op maandag 7 augustus vullen. Kermisbezoekers, maar vooral ook de wielerliefhebbers die komen voor het wielerspektakel BinckBank Tour. De internationale wielerronde gaat die dag van start en finisht rond 17.00 uur op de Noordsingel. Als gevolg van de evenementen heeft een ruime meerderheid van de marktkooplui op voorhand laten weten hun verkoopwaar niet te willen uitstallen. Slechts zeven standwerkers willen wel aanwezig zijn. Vier ondernemers keuren een afgelasting scherp af. De gemeente Venray vindt de opkomst zo gering, dat zij het niet door laten gaan als enige optie ziet. Een mogelijke tussenoplossing, de eenmalige verplaatsing naar de Julianasingel, wordt niet haalbaar geacht. ''Dit kost tijd en geld en vergt bovendien inzet van toezichthouders'', schrijft het gemeentebestuur, dat vindt dat dit niet in verhouding staat tot het aantal aanwezige marktondernemers. Bovendien is de verkeershinder groot, want het Venrayse centrum is die dag grotendeels afgesloten voor het verkeer. Het wordt voor ondernemers lastig om Venray te verlaten, aangezien de eindtijd van de markt en de finish van de BinckBank Tour op 17.00 uur ligt. Vanwege de kermis, die tot en met woensdag 9 augustus duurt, ziet het college ook geen heil in het organiseren van de markt op een ander moment die week.