Mike Teunissen maandagavond in Boxmeer op de foto met een jonge fan.
Mike Teunissen maandagavond in Boxmeer op de foto met een jonge fan. Foto: Henk Lammen

Debuut met champagne

Boxmeer | Mike Teunissen debuteerde dit seizoen in de Tour de France. Het werd een ongekend succes voor de wielrenner uit Ysselsteyn. Zijn ploeg Team Sunweb won vier etappes en veroverde twee leiderstruien. De 24-jarige Limburger scheurde afgelopen maandag na drie weken Tour door de straten van Boxmeer voor het criterium Daags na de Tour.

Door Willem Menting

Het contrast was gigantisch. Teunissen scheerde zondag nog langs het publiek tijdens de laatste touretappe over Champs-Élysées in Parijs en een dag later raasde hij door de Spoorstraat in Boxmeer. "Ik vind Boxmeer heel mooi hoor, maar ik moet wel bekennen dat dit een flinke omschakeling is", bekende Teunissen.

De Limburger startte op zaterdag 1 juli aan zijn eerste Ronde van Frankrijk in Düsseldorf. Op 23 juli eindigde het avontuur. Teunissen finishte uiteindelijk als 129ste op 3 uur 43 minuten en 52 seconden van eindwinnaar Chris Froome. Ondanks dat kan hij terugkijken op een uitermate geslaagde ronde. "Het was een hele beleving. Dat had ik vooraf ook wel verwacht. Het ging goed met mezelf en zeker met de ploeg."

Team Sunweb won vier etappes en bracht dankzij Warren Barguil de trui voor het bergklassement mee naar Parijs en alleskunner Michael Matthews veroverde de groene trui voor beste sprinter. "Dit hadden we niet verwacht. We hoopten op één zege en wilden een gooi doen naar de groene trui, maar dat zou heel moeilijk worden. We waren een van de smaakmakers van de Tour. Daar mogen we trots op zijn."

Niet alleen Sunweb was succesvol tijdens de ronde van Frankrijk. Nederland had met Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Dylan Groenewegen (Team Lotto NL-Jumbo) twee etappezeges. "Dat is een hartstikke mooi succes. Wij krijgen veel publiciteit nu, maar ook voor Nederland was het een goede Tour. Het is ook voor Lotto (oude ploeg Teunissen, Red) mooi om twee keer te juichen."

Na zijn Tourdebuut wil Teunissen meer. De renner plaatst dan ook een kritische kanttekening bij zijn eigen prestaties tijdens de Tour. "Ik heb mijn werk goed kunnen doen en dat heeft ook zeker tot succes geleid, maar het kan altijd beter. Ik mag best kritisch zijn. Ik moet mezelf meer laten zien en ik wil ook de ploeg beter helpen. Ik had graag in een ontsnapping willen zitten. Voor de toekomst is er dan ook nog wel progressiemarge."

De renner wil onder meer zijn rol in de eindsprint verbeteren. Ook het vermogen in de laatste kilometer van de etappe moet omhoog. ,,Het ging wel goed, maar soms moest ik door ploeggenoten geholpen worden. In overgangsetappes kwam ik vaak te kort om in de ontsnapping te zitten. Ik ben pas 24 jaar en de jongste van de ploeg. Dus ik denk wel nog beter te kunnen worden.''

Tijdens de laatste etappes van de Ronde van Frankrijk werd Teunissen gesteund door familie en vrienden. Onder meer zus Britt was in Frankrijk. Zij reed maandag ook door de straten van Boxmeer tijdens de vrouwenkoers (winnares Chantal Blaak, Red.). Mike sloeg de rit van zijn zus over. ,,Ik heb thuis nog even drie uur op de bank kunnen uitrusten. Dat had ik wel nodig. Ik heb haar nog niet gesproken, dus ik weet niet hoe het ging. We hadden zondagavond nog feestgevierd in Parijs. De ochtend daarop reed ik met mijn oom mee naar Nederland. Zo hoefde ik gelukkig niet met het vliegtuig of de trein. Nu ben ik weer klaar om te knallen."

Teunissen is dankzij het succes van zijn ploeg gewend geraakt aan feestjes. "Champagne en bier. We hebben bijna de hele week succes gevierd."