Anne Haeyen is druk bezig om haar kunstwerk voor Schijt aan de Grens gestalte te geven.
Anne Haeyen is druk bezig om haar kunstwerk voor Schijt aan de Grens gestalte te geven. Foto: Henk Lammen

"Kunst is mijn passie"

Venray | "Ik ben met een potlood in de hand geboren", lacht Anne Haeyen uit Venray. Anne zal dit jaar deelnemen aan een expositie als voorproefje van het evenement Schijt aan de Grens. De expositie is van 29 juli tot en met 15 september te bezoeken in het Borggraaf paviljoen in Venray. Hieraan nemen zo'n 30 kunstenaars deel uit een straal van 30 kilometer rondom Venray.

Door Evelien van der Zwaan

Anne woont sinds 47 jaar in Venray maar is geboren in Venlo. "Als kind wilde ik altijd schilderen en tekenen", vertelt ze. Daardoor is het ook niet gek om te horen dat ze het tegenwoordig erg goed doet als kunstenares. Ze focust zich vooral op het schilderen. "Tijdens mijn studie ben ik terecht gekomen bij een kunstenares. Hier is mijn passie voor schilderen echt uitgegroeid tot mijn hobby en bezigheid", zegt Haeyen.

Een ervaring die ze voor altijd met zich mee zal dragen is haar prominente kunstproject, waarbij zij werd gevraagd om voor het goede doel BN'ers aan het schilderen te krijgen. Onder anderen Ruud van Nistelrooy, Naomi van As, Wieke Dijkstra, Jan van Halst en Frans Bauer maakten onder de deskundige leiding van Hayen kunstwerken die tijdens gala-avonden van de Lionsclub Venray werden verkocht voor het goede doel. "Het was erg leuk, maar het kon ook best zwaar zijn om ze serieus aan het werk te zetten", kijkt Anne met voldoening terug op het bijzondere project.

Ze was altijd al creatief en het was voor haar dan ook geen moeilijke keuze om een opleiding te kiezen. Hayen heeft jaren gewerkt als creatief therapeut en ook hiervan genoot ze met volle teugen. "Twee jaar geleden vertelde mijn schoonbroer over een cultureel evenement dat hij aan het regelen was. Hij vroeg of ik eraan wilde deelnemen", graaft Anne in haar herinneringen als het thema Schijt aan de Grens ter sprake komt. Later kwam ze erachter dat alleen de naam voor het evenement al vast stond, maar er voor de rest nog allerlei ideeën geopperd konden worden.

Anne: "Ik vond het erg leuk erover mee te denken. Daarnaast vond ik de achterliggende gedachte van de naam ook erg interessant. De naam is ontstaan doordat de dichtbij gelegen gemeentes een grens hadden getrokken om bewoners binnen hun eigen gemeente te houden. Het is bedoeld om over de grens heen te gaan en gezamenlijk dingen te ondernemen. Op de grens van Brabant en Limburg ligt een schat aan kunst en cultuur wat gedeeld mag worden", voegt ze toe.

De expositie is bedoeld als voorproefje op het culturele evenement dat op 26 en 27 augustus zal plaatsvinden op vier locaties binnen Brabant en Limburg. Het Borggraaf paviljoen wordt het punt waar de vier plaatsen Boxmeer, Geijsteren, Overloon en Venray bij elkaar komen. "Ik doe mee aan de expositie met drie verschillende schilderijen. Een surrealistisch schilderij, een portret na de oorlog en een portret van een vluchtelingetje", zegt ze niet zonder trots.

Het werken op niet voor de hand liggende locaties vormt één van de basisprincipes van Schijt aan de Grens. Leegstaande paviljoens, openluchttheaters en plekken in de open lucht maken plaats voor beeldend kunstenaars, dj's en nieuwe concepten. De locaties worden omgetoverd tot studio's, hangars en danstempels. Het werken op locatie creëert een 'nieuwe realiteit' voor creatievelingen en toeschouwers. Sommige voorstellingen krijgen hierdoor de diepgang die ze verdienen.

Zo is Anne Haeyen tijdens het culturele evenement te zien in de Meuleweide in Geijsteren. "Ik heb een kunstwerk van ongeveer twee en een halve meter hoog en dertien meter breed. Hier moet ik alleen nog hard voor aan de slag", lacht ze. Tijdens het evenement zullen er velen vormen van kunst te zien zijn, onder andere theater, muziek, beeldende kunst, culinair en dans. Anne: "Schilderen en kunst is iets wat je niet alleen van een opleiding kunt leren. Het kost veel tijd en verbetering maar dit leer je door het doen. Het is daarom ook erg leuk om te zien hoe anderen hun passie hebben omgezet in talent."