Uitgelezen

Literair Café Venray

Venray | Het duurt nog even voordat het nieuwe seizoen van het Literair Café Venray van start gaat, maar in de tussentijd is er voldoende te beleven. In augustus is er een wandel- en fietsroute.

Aan de hand van deze route verkennen de deelnemers de omgeving van Venray op de fiets, of maken een wandeling langs verschillende kunstwerken in Venray. Het routeboekje bevat een foto met uitgebreide uitleg van elk kunstwerk en er staat nog een toepasselijk gedicht bij. Op deze manier kan na het fietsen of wandelen nog nagenoten worden van feitjes over de omgeving en de mooie gedichten. De routes zijn verkrijgbaar bij boekhandel Roojboek en het VVV-kantoor in Venray. Vanaf september worden er weer verschillende evenementen gehouden rondom literatuur. Zo ook het grootste poëziefeest van Nederland: de Nacht van de Poëzie. Dit jaar viert de Nacht van de Poëzie haar 35-jarig jubileum op 16 september in TivoliVredenburg Utrecht. Antjie Krog, Neeltje Maria Min, Jonathan Griffioen, Bart Moeyaert, Cees Nooteboom hebben hun komst al eerder bevestigd. Dimitri Verhulst, Alexis de Roode, Simone Atangana Bekono, Frank Koenegracht, Abdelkader Benali en Jan Boerstoel maken ook hun opwachting tijdens deze poëtische nacht. Bijzonder aan de editie van dit jaar is dat de Nacht uitgebreid wordt met een KinderNacht. Kinderen kunnen samen met hun ouders, familie en vriendjes in de middag voorafgaand aan de Nacht komen luisteren naar griezelige gedichten en raadselachtige rijmpjes. Koos Meinderts, Diet Groothuis en Jaap Robben lezen gedichten voor.

Een andere activiteit voor de jeugd is de Literatour, de Boekenweek voor jongeren van vijftien tot en met achttien jaar. Dit jaar vindt deze week, die groots inzet op leesplezier, plaats tussen 16 en 24 september. De auteurs Özcan Akyol (Eus, Turis), Mano Bouzamour (De belofte van Pisa) en Elfie Tromp (Underdog), klimmen in de pen om speciaal voor de Literatour een kort verhaal te schrijven. Deze drie korte verhalen worden gebundeld en als 3PAK cadeau gedaan aan scholieren van het middelbaar onderwijs door de boekwinkel en openbare bibliotheken.


Kermisschieten in Blitterswijck

Blitterswijck | De kermis in Blitterswijck vindt plaats van zaterdag 29 juli tot en met dinsdag 1 augustus. Op zaterdag wordt voor de 25e maal het kermisschieten gehouden door het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck op het gildeterrein van het kasteelterrein. Ook mensen van buiten het schuttersgilde en van buiten Blitterswijck, die geen ervaring hebben met de schietsport, zijn welkom om kennis te maken met het Brabants wipschieten. De korpsen bestaan uit vrienden, kennissen, familie, buurt, verenigen en bedrijven. De schietmeesters staan de schutters bij en geven uitleg bij het lossen van de schoten. De wedstrijden beginnen om 15.00 uur met viertallen. Inschrijven op het onderdeel viertallen kan tot 15.00 uur op het kasteelterrein. Tweetallen kunnen zich vanaf 15.00 inschrijven. Er wordt als eerste geschoten door viertallen vanaf 15.00 uur.

Vanaf 21.00 uur is er bij café De Zwart muziek door de 30 past 7 Rock coverband. Op zondag 30 juli is er vanaf 21.00 uur feestmuziek. Maandag 31 juli kermisvissen aan het schutwater van 10.30 tot 12.00 uur en om 12.30 verzamelen voor de Bliterswijckse kroegentocht bij café De Zwart.


Match

Venray | Stg. Computercursussen Senioren is op zoek naar een coördinator. Hij of zij doet de coördinatie van de cursussen, stuurt de docentengroep aan en zorgt voor promotie en reclame van de cursussen. De coördinator heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift; affiniteit met ICT en een goede bereikbaarheid en dient rekening te houden met flexibele werktijden en de beschikking te hebben over een pf of laptop met internetverbinding.

Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX Venray, telefoon 0478-516995. Email: info@matchvoorvrijwilligers.nl. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en maandag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur.