'Later besluit over handhaving Roekenbosch'

Venray | De gemeente Venray neemt naar verluidt pas in september of oktober een besluit over de diverse handhavingsverzoeken op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. Het nog altijd ontbreken van het businessplan over de toekomst van het park weerhoudt het gemeentebestuur van het nemen van actie.

Ruwweg de helft van de aanwezige woningen wordt nog tot november door asielzoekers bewoond. In de huisjes die resteren is onderdak voor woonurgenten, zoals alleenstaanden na scheiding, en arbeidsmigranten. Een drietal bewoners van het park vroeg de gemeente Venray medio vorig jaar om op te treden tegen de huisvesting van buitenlandse arbeidsmigranten. Dat is immers in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente stelde dat de bewoners gelijk hebben, maar kaartte tegelijk een andere illegale activiteit aan: de permanente bewoning van vakantiehuisjes.

In een voornemen tot handhaving schrijft de gemeente Venray aan zowel de huisvesting van tijdelijke werknemers als de permanente bewoning een einde te willen maken. Bewoners zouden dan binnen één jaar hun woning moeten verlaten. Wie in gebreke blijft, zou een boete van 10.000 euro riskeren.

Hoewel er een voornemen ligt, is tot op heden van een besluit geen sprake. Dat heeft alles te maken met het ontbreken van een businessplan, dat door de coöperatie Het Roekenbosch in de maak is. Het plan behelst de grootschalige opknapbeurt van het bosrijke recreatiepark na de azc-periode, alsmede de periode in aanloop hiernaar. De gemeente Venray hoopte medio dit jaar definitief uitsluitsel te kunnen geven over de voorliggende handhavingsverzoeken.

Dat streven is nu met een aantal maanden naar achteren verschoven. ''Of bewoning dat niet strookt met het bestemmingsplan kan worden toegestaan is afhankelijk van hoe Het Roekenbosch gaat revitaliseren'', vertelt een woordvoerder. ''We verwachten in september of oktober een besluit te kunnen nemen.'' Teleurstellend, zo stelt één van de bewoners die de gemeente om handhaving vroeg. ''Wij vinden het veel te lang duren. De gemeente zou haar morele verantwoordelijkheid moeten nemen en aan de illegale situatie een einde moeten maken.''